Dette kan du bygge uten å søke
Du kan bygge for eksempel en terrasse, levegg eller garasje innen gitte rammer uten å måtte søke om tillatelse fra kommunen.
Her kan du se hvilke tiltak loven tillater at du kan bygge uten å søke. Under hvert punkt vil du finne mer informasjon om de reglene som gjelder for de forskjellige tiltakene, for at du skal kunne bygge uten å måtte søke. Husk at du i tillegg må overholde kommunens regler for eiendommen.
- Som ikke skal brukes til beboelse
- Som ikke har et samlet bruksareal (BRA) og bebygd areal (BYA) på over 50 m2
- Mønehøyde maksimalt 4 meter, gesimshøyde maksimalt 3 meter.
- Måles i forhold til gjennomsnittsnivået på ferdig planert terreng rundt bygningen
- Som oppføres med én etasje og ikke er underbygget med kjeller
- Skal plasseres minst 1 meter fra nabogrense og andre bygninger på eiendommen
- Nabogrensen må være en sikker grense (oppmålt). Hvis det ikke finnes en sikker grense, skal tiltaket plasseres minimum 3 meter fra nabogrensen. En usikker grense er markert med stiplet linje på kart, mens en sikker grense er markert med heltrukken linje mellom målepunktene.
- Skal ikke plasseres over ledninger i grunnen
Direktoratet for byggkvalitet har en veiviser for garasje bod eller anneks
Melding til kommunen
Tiltak som er unntatt søknadsplikt må meldes til kommunen etter ferdigstillelse, slik at kart og eiendomsregister oppdateres. Skjemaet skal sendes inn innen fire uker etter at arbeidet er ferdig.
- Samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) skal ikke overstige 15 m2
- Tilbygget må være understøttet
- Skal ikke overstige to etasjer eller plan på det eksisterende byggverket
- Skal være 4 meter fra nabogrense (PBL § 29-4)
Direktoratets for byggkvalitet har veiviser for terrasser og tilbygg
Melding til kommunen
Tiltak som er unntatt søknadsplikt må meldes til kommunen etter ferdigstillelse, slik at kart og eiendomsregister oppdateres. Skjemaet skal sendes inn innen fire uker etter at arbeidet er ferdig.
- Ikke-bærende vegg innenfor en branncelle eller et lydområde
- Reparasjon av byggtekniske installasjoner
- Våtrom innenfor en bruksenhet/branncelle
- Enkle installasjoner innenfor en bruksenhet/branncelle
- Ildsted innenfor en bruksenhet/branncelle
10 meter lengde.
- Avstand til nabogrense minimum 1 m.
- Frittstående eller forbundet med bygning.
5 meter lengde.
- Kan plasseres inntil nabogrense
- Frittstående eller forbundet med bygning.
En mindre innhegning mot vei med inntil 1,5 meters høyde er unntatt søknadsplikt. Innhegningen kan ikke hindre sikten i frisiktsonen mot vei.
Med mindre innhegning menes åpne, enkle og lette konstruksjoner som flettverksgjerder og andre gjerder som ikke er tette. Tette, tyngre gjerder, for eksempel skjermvegger eller innhegninger som også fungerer som støyskjermer, er konstruksjoner som krever søknad og tillatelse.
Midlertidige gjerder og anlegg som ikke skal stå lenger enn to måneder er unntatt søknadsplikt.
Du må bygge i samsvar med kommunale planer som kommuneplanen eller reguleringsplanen. Ta kontakt med kommunen hvis du er usikker på hva som gjelder for din eiendom.
Høyde inntil 5 m
Parabolantenne: Diameter inntil 1,2 m
Panelantenne plassert på vegg: Høyde inntil 2 m.
Mindre forstøtningsmur
- Høyde: Inntil 1 meter
- Avstand til nabogrense: minimum 1 meter
Forstøtningsmur
- Høyde: Inntil 1,5 meter
- Avstand til nabogrense: minst 4 meter
Spredtbygd strøk
- Max 3 meter avvik fra opprinnelig terrengnivå
- Avstand fra fyllingsfoten til nabogrensen må være minst 1 meter
Tettbygd strøk
- Max 1,5 meter avvik fra opprinnelig terrengnivå
- Avstand fra fyllingsfoten til nabogrensen må være minst 1 meter
Eiendom for rekke- eller kjedehus og lignende med tett bebyggelse
- Max 0,5 meter avvik fra opprinnelig terrengnivå
- Avstand fra fyllingsfoten til nabogrensen må være minst 1 meter
- Graving for kabler
- Lokal drenering
- Reparasjon ved rør- og ledningsbrudd
Intern veg på tomt og biloppstillingsplasser for tomtens bruk som ikke krever terrenginngrep. Avstand til nabogrense må være minst 1 meter.
Melding til kommunen
Tiltak som er unntatt søknadsplikt må meldes til kommunen etter ferdigstillelse, slik at kart og eiendomsregister oppdateres. Skjemaet skal sendes inn innen fire uker etter at arbeidet er ferdig.
Inntil 3 m2 montert flatt på vegg
Direktoratet for byggkvalitet har veivisere for enkelte byggeprosjekt.
Veiviser for garasje, bod eller anneks
Veiviser for terrasser og tilbygg
Hva du kan gjøre på din eiendom avhenger av reglene som gjelder for den, og dette er beskrevet i kommuneplanen og/eller reguleringsplanen.
Skal du bygge på en eiendom som ligger nærmere enn 100 meter fra strandlinjen, i det såkalte 100-metersbeltet, eller i et område avsatt til landbruk, natur eller friluftsformål, såkalt LNF-område (markert grønt i kommune-/reguleringsplan), må du i de aller fleste tilfeller søke om tillatelse.
Før du begynner å bygge, må du sjekke hvilke regler som gjelder for din eiendom:
Utnyttelsesgrad for eiendommen. Utnyttelsesgraden angir hvor stor del av eiendommen din som kan bebygges. Dette er beskrevet i planbestemmelsene i kommune-/reguleringsplanen. Alle bygg på eiendommen skal regnes med i utnyttelsesgraden, hvis ikke annet er spesifisert i bestemmelsene. Du kan finne utnyttelsesgraden som gjelder for din eiendom i planbestemmelsene for ditt område, enten i reguleringsplan, kommunedelplan eller kommuneplan.
Hvis eiendommens formål i kommune-/reguleringsplanen er bolig/fritidsbolig. Generelt er det kun for eiendommer med formål som bolig/fritidsbolig at bygg/tiltak kan oppføres uten søknad. For andre formål kan det være behov for dispensasjon. Du kan finne informasjon om hvilken plan som gjelder for din eiendom i planregisteret.
Om det er byggegrense på eiendommen. Byggegrensen vises som en stiplet linje på kartet i kommune-/reguleringsplanen. Hvis det er en byggegrense på eiendommen, må det bygges innenfor denne, uavhengig av andre krav i lovverket. Ønsker du å bygge utenfor byggelinjen, er dette søknadspliktig. Om det finnes en byggelinje på din eiendom, vises dette på reguleringskartet for eiendommen.
Avstand til kommunale vann- og avløpsanlegg skal være minst 4 meter. Tiltak/bygg skal ikke plasseres nærmere kommunale vann- og avløpsanlegg enn 4 meter. Ønsker du å bygge nærmere enn 4 meter, er dette søknadspliktig.
Dispensasjon
Dersom eiendommen har et annet formål enn bolig/fritidsbolig kan det være krav til dispensasjon fra formål. Sjekk med kommunen om formål for din eiendom krever dispensasjonssøknad.
Tiltak i 100-metersbeltet og LNF områder krever søknad/dispensasjon:
I følge Plan- og bygningsloven § 1-8 er det forbud mot tiltak langs sjø og vassdrag i 100-metersbelte langs sjø. Skal du oppføre et tiltak i 100-metersbeltet kreves dispensasjon fra § 1-8, denne søknaden skal nabovarsles.
I de tilfellene der det må søkes om dispensasjon, selv om tiltaket i seg selv er unntatt søknadsplikt, er det ikke behov for å sende inn søknadskjema for byggesaken, det er kun selve dispensasjonssøknaden som skal sendes inn. Dispensasjonssøknader skal nabovarsles før de sendes inn til kommunen.
Etter at dispensasjon er gitt sendes skjema for tiltak unntatt søknadsplikt inn til kommunen for oppdatering i matrikkelen. Legg ved tillatelsen for dispensasjon sammen med skjema, eller redegjør for at det er gitt dispensasjon (legg ved saksnummer), i skjema for unntatt søknadsplikt.
Dersom formål i kommune-/reguleringsplan er LNF kreves full søknad, inkludert dispensasjonssøknad for formål, selv om tiltaket i seg selv er unntatt søknadsplikt.
Formål LNF er markert grønt i kommuneplan og reguleringsplaner, og er beregnet for landbruk og friluftsliv.
Dersom bygget/tiltaket skal bygges i tilknytning til gårdsdrift, kan det være at tiltaket ikke behøver dispensasjon. Ta kontakt med kommunen for avklaring.
Melding til kommunen
Tiltak som er unntatt søknadsplikt må meldes til kommunen etter ferdigstillelse, slik at kart og eiendomsregister oppdateres. Skjemaet skal sendes inn innen fire uker etter at arbeidet er ferdig.
Hva koster melding unntatt søknadsplikt?
Spørsmål til byggesaksbehandler
For spørsmål om et byggeprosjekt, send en e-post til post@karmoy.kommune.no med:
- Et kart som viser hvor tiltaket skal plasseres med avstand til nabogrense og bygninger.
- En kort forklaring på hva som skal utføres.
Bestill tid med en byggesaksbehandler
Møter med en byggesaksbehandler kan bestilles via kommunens bookingsystem. Hvis gårdsnummeret er kjent, tildeles en saksbehandler. Hvis saksbehandler ikke er kjent, kan et møte med fagansvarlig for byggesaker bestilles, som fordeler saken til en tilgjengelig saksbehandler.
Bestille møte med en saksbehandler
Lover og regler