Kommunens organisering og ledelse
Administrativ ledelse
Kommunen er organisert i tre etater og en stab under kommunedirektøren:
- Oppvekst og kultur
- Helse og omsorg
- Teknisk
Kommunedirektørens ledergruppe består av kommunalsjefene (lederne for hver etat) og stabssjefen.
Kommunens administrative ledelse
Politisk organisering
Den politiske strukturen ligner den administrative, med hovedutvalg for:
- Helse og omsorg
- Oppvekst og kultur
- Teknisk og miljø
I tillegg finnes administrasjonsutvalget, som også fungerer som partssammensatt utvalg.
Den politiske organiseringen
Besøk også vår side for demokrati og innflytelse for alt innen politikk
Visuell identitet
Karmøy kommunes fargepalett er hentet fra naturenKarmøy kommune har en tydelig visuell identitet som sikrer en enhetlig og gjenkjennelig profil i all kommunikasjon. Den visuelle identiteten er utviklet for å speile kommunens historie, natur og verdier. Mer om kommunens visuelle identitet
Medier og kontaktinformasjon
Karmøy kommune ønsker å delta i den offentlige samfunnsdebatten og kommunen skal være åpen og raus i sin kommunikasjon med medier og innbyggere.
Mediene kan kontakte kommunikasjonssjef Margareth Langebro på e-post: mala3@karmoy.kommune.no eller telefon 40 40 36 50.
Alternativt kan kommunikasjonsrådgiver Eivind Jahren kontaktes på e-post: slt@karmoy.kommune.no eller telefon 90 75 74 54.
Bor du i Karmøy kommune? Ta kontakt med innbyggerkontakt.
Geografi, befolkning og naturforhold
Karmøy kommune har et areal på 230 kvadratkilometer. Omtrent tre fjerdedeler ligger på øya Karmøy, resten på fastlandet, inkludert øya Fosen. Kommunen grenser til Haugesund og Tysvær i nord, Bokn i øst, Kvitsøy i sør og Utsira i vest.
Se kommunekart
Det bor 43 306 innbyggere i kommunen, og nesten hver fjerde er under 18 år.

Karmøy har 634 km kystlinje og omfatter 244 øyer, holmer og skjær. De fleste steder har nærhet til sjøen.
Arealet fordeler seg slik:
- 12 % er bebygd eller brukt til infrastruktur
- 25 % brukes til landbruk
- 20 % er skog
- Resten består hovedsakelig av kystlynghei, myr og vann
Karmøy har et værhardt klima, men de fleste er vant til å håndtere værforhold som mye vind, nedbør og stormflo.
Terrenget er flatt, og det er få områder med skredfare eller stor flomrisiko. Kommunens høyeste punkt er Dyrafjellet (171 moh.), mens høyeste punkt på øysiden er Søre Sålefjell (132 moh.).
Storesund
Bosetting
88 % av innbyggerne bor i tettsteder. De største er Kopervik, Norheim, Åkrehamn, Skudeneshavn, Avaldsnes, Skre, Ferkingstad og Sandve.
Karmøy har tradisjonelt hatt et lavt utdanningsnivå, noe som også påvirker likestillingsnivået. Tilgangen på kompetansearbeidsplasser henger ofte sammen med utdanningsnivået.
Folkehelse og helsetilstand
Folk flest i Karmøy kommune har det bra og har en god helse. Mange faktorer er med på å gjøre Karmøy til en god kommune å vokse opp i. Samtidig har vi flere utfordringer vi må ta tak i. Folkehelseutfordringer i Karmøy kommune oppdateres jevnlig i denne oversikten over helsetilstand og påvirkningsfaktorer.
Næring
Karmøy skiller seg ut innen prosessindustrien. I tillegg er verkstedindustri, næringsmiddelindustri og olje- og gassrelatert virksomhet viktige næringer. Kommunen har også høyere andel ansatte innen transport, barnehage og undervisning, samt bygg og anlegg enn landsgjennomsnittet.
Daglig pendler 9000 personer ut av kommunen, mens 4200 pendler inn.
Samferdsel
Karmsund bruE134 går gjennom kommunen fra grensen til Haugesund til Husøy og flyplassen. Karmøy er koblet til E39 via Karmøytunnelen og Karmsund bru.
Kommunen har et omfattende veinett:
• 13 km riksveier/europavei
• 162 km fylkesveier
• 312 km kommunale veier
• 381 km private veier
De fleste steder har alternative kjøreruter ved stengte veier.
Haugesund lufthavn, Karmøy har direktefly til Alicante, Malaga, Gdansk, Oslo og Bergen. Det er også charterfly til Mallorca, Gran Canaria, Antalya og Chania.
Cruiseturismen til Haugesund bringer flere besøkende til Karmøy, særlig til Skudeneshavn, Avaldsnes og Visnes. Planer er lagt for å ta imot mindre cruiseskip og større yachter i Skudeneshavn, med 10–15 anløp årlig.
Turisme og tilreisende
Karmøy har flere populære attraksjoner som bidrar til verdiskaping. Kommunens rike kulturarv står sentralt i reiselivet, med Avaldsnes, kulturmiljøfredede Skudeneshavn og de kjente strendene.
Omtrent 350 personer jobbet i reiselivet i Karmøy i 2018. Cruiseturismen forventes å bringe 500 000 besøkende til regionen årlig fra 2024.
Skudeneshavn
Opplev Karmøy er kommunens nettside for turisme og opplevelser.
Nordvegen Historiesenter med Vikinggarden i spissen, er blant de fremste vikingdestinasjonene i Norden. Les mer på Historiske Avaldsnes.
Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn.
Kulturelle verdier
Karmøy har flere områder med høy kulturell verdi. Skudeneshavn er ett av Norges 12 fredede kulturmiljøer. Også Avaldsnes og Visnes har viktige historiske kvaliteter.
Kommunen har mange festivaler gjennom året. De største er Vikingfestivalen, Karmøygeddon, Skudefestivalen, Fiskeridagene og litteraturfestivalen SILK.
Natur/miljø
Karmøy har et variert landskap med flere sjeldne arter, blant annet åkerrikse, elvemusling, havørn og hubro. Også plantene myrflangre og purpurmarihånd finnes her. Viktige naturområder
Samtidig er kommunen utsatt for fremmede arter som truer naturmangfoldet, som boersineblom, parkslirekne, stillehavsøsters og havnespy. Prosjekter for å bevare arter og natur
Kritisk infrastruktur
Karmøy er spredtbygd. Dette reduserer risikoen for at hele kommunen rammes av én hendelse, men gjør det samtidig kostbart å sikre like god tilgang på tjenester overalt.
Vannforsyningen er stabil, men en utfordring er lekkasjer i rørsystemet. Over en tredel av vannet forsvinner på vei fra vannbehandlingsanlegget på Brekke til forbrukerne.
Strømforsyningen er pålitelig, og linjebrudd kan som regel omgås ved omruting.
Siden 2019 har Karmøy deltatt i et program for å styrke digital robusthet. Noen områder har nå nødstrøm til mobilnettverk i inntil 72 timer.
Vannforsyning fra vannverket på Brekke
Nødetater og beredskap
Brannberedskapen ivaretas av Haugaland brann og redning IKS (HBR), som har seks brannstasjoner i Karmøy. Antallet vil reduseres når det bygges en døgnbemannet stasjon på Vea og en ny hovedbrannstasjon på Raglamyr.
Kommunen har legevakt i Åkrehamn (for sør- og midt-Karmøy) og deltar i den interkommunale legevakten i Haugesund (for nord-Karmøy og fastlandet). Helse Fonna har ambulansestasjon i Åkrehamn.
Politiet har en politistasjon i Kopervik. Andre polititjenester er i Haugesund.
I store og små kriser har kommunen et omfattende ansvar for å sikre innbyggernes helse og sikkerhet. Les mer om temaet sikkerhet og beredskap.
Kommunesamarbeid
Ytre HaugalandetKarmøy deltar i omfattende samarbeid på Haugalandet, både gjennom interkommunale selskaper (23 stk.), vertskommunemodellen og andre samarbeidsformer.
Kommunen samarbeider tett med Bokn om flere tjenester, som tekniske tjenester, sykehjemsplasser, NAV, IKT, PPT og barnevern.
Frivillighet
Karmøy har et rikt frivillig engasjement, med over 500 lag og foreninger. Rundt 60 % av innbyggerne deltar i frivillig arbeid, tilsvarende 1100 årsverk.
Kommunen har to frivilligsentraler og en egen frivillighetskoordinator for å støtte og tilrettelegge for frivillig arbeid. Frivillighet i Karmøy kommune