
God håndhygiene forebygger smitte mot infeksjonssykdommer. Såpe og vann er førstevalget, hånddesinfeksjon er et godt alternativ. Hver gang en vasker hendene grundig, bidrar en til å stoppe spredningen av bakterier og virus. Dette er ikke bare viktig for å unngå vanlige sykdommer som influensa, men også for å beskytte de mest sårbare blant oss – eldre, kronisk syke og små barn.
Håndhygiene og antibiotikaresistens
Årets markering av håndhygiene dagen handler om antibiotikaresistens. Det innebærer at antibiotika ikke lenger har effekt på bakteriene, de er blitt motstandsdyktige eller resistente. Dette er et økende problem i hele verden. Derfor er det en målsetning å redusere bruken av antibiotika. Antall antibiotikaresepter er redusert både lokalt og nasjonalt de siste årene, men Karmøy kommune ligger fortsatt noe høyere enn landsgjennomsnittet (327 per 1000 innbygger versus 262 per 1000 innbygger).
God håndhygiene forebygger infeksjoner og bidrar på den måten til redusert behov for antibiotika. I tillegg hindrer håndhygiene spredning av resistente bakterier. Derfor er god håndhygiene et viktig tiltak for å begrense utvikling av antibiotika resistens.
Når bør man vaske hendene?
- Før man lager og spiser mat
- Etter toalettbesøk
- Etter kontakt med kroppsvæsker (for eksempel etter å ha pusset nesen, hostet i hendene eller skiftet bleier)
- Ved synlig skitne hender
- Etter kontakt med en som er syk
- Etter å ha berørt kontaktpunkter på steder mange ferdes
Hva gjøres i Karmøy kommune?
Det jobbes godt og systematisk med smittevern i Karmøy kommune. Markeringen av den årlige håndhygienedagen er en del av dette. Ansatte i helse- og omsorgstjenestene er hovedmålgruppen for markeringen, men det handler ikke bare om hva helsepersonell gjør – det handler om hva alle kan gjøre, hver dag. – Vask hendene grundig med såpe og vann, bruk håndsprit når det trengs, og lær barna viktigheten av rene hender. Små handlinger kan ha stor effekt” sier smittevernlege Dag-Helge Rønnevik.
Meld deg på nyhetsbrev
Tidligere sendte nyhetsbrev