Marianne, Mariann og Marit hjelper sykepleierne med legemiddelhåndtering i kommunen.
Torgeir Henden
Mandagslyset fyller pauserommet på Norheim sykehjem, der morgenmøtet nettopp har begynt. Stemningen er lett og engasjert, med varme smil og småprat som blander seg med lyden av kaffekopper. Fra gangen høres latter, og rundt bordet deler teamet erfaringer og planlegger dagens arbeid. – Disse møtene gir oss både oversikt og trygghet, sier Marianne Stava Vedøy med et smil. – De minner oss også på hvorfor vi gjør dette.
Teamet som gir mer tid til pasientene
En viktig del av legemiddelteamets innsats er å ta over tidkrevende oppgaver som tidligere lå på sykepleiernes skuldre.
– Vi håper at jobben vi gjør avlaster sykepleierne, sier Marianne. – Ved å ta ansvar for oppgaver som legging av dosetter og håndtering av multidose. Dette frigjør tid til sykepleierne, slik at de kan prioritere oppgaver som krever deres spesialkompetanse, som medisinske prosedyrer og direkte pasientoppfølging.
Mariann Tørresdal utdyper: – Vi tar oss også av vareplassering, narkotikakontroll og andre rutiner som krever tid og nøyaktighet.
En sykepleier på avdelingen forklarer hvordan teamets innsats letter hverdagen: – Når dosettene allerede er ferdig lagt, kan jeg bruke tiden på pasienter som trenger oppfølging, uten å bekymre meg for om alt er i orden.
Presisjon på medisinrommet
Mariann og Marianne legger medisiner i dosetter og kontrollerer lister i medisinrommet.
Torgeir Henden
Etter morgenmøtet beveger teamet seg til medisinrommet. Atmosfæren endrer seg fra energisk til fokusert idet apotekteknikerne starter arbeidet. De jobber alltid to og to for ekstra trygghet. – Dette er det vi har utdannet oss til, sier Mariann mens hun forsiktig legger frem dagens første dosetter.
Lyden av medisiner som sorteres fyller rommet. Hver dosett kontrolleres nøye, og teknikerne arbeider i en målrettet rytme som viser hvor godt de kjenner rutinene. En sykepleier banker på døren: – Takket være dere kan vi fokusere fullt på pasientene, sier hun varmt før hun haster videre.
Glede i gangen og latter rundt trallen – sammen manøvrerer de både heisen og høye dørkarmer med godt humør.
Torgeir Henden
Når dosettene er klare, triller apotekteknikerne medisintrallen ut i avdelingene. – Trallen gir oss både trening og en påminnelse om hvor verdifullt arbeidet vårt er, sier Mariann med et smil.
Trygghet gjennom struktur
Teamet følger en nøye strukturert plan som gir kontinuitet og oversikt. Apotekteknikerne arbeider sammen på samme institusjon og bytter på oppgavene for å få variasjon i arbeidsdagen.
– Vi har faste oppgaver, men dersom vi er usikre, spør vi avdelingsleder eller andre som har god oversikt, forklarer Marianne.
Farmasøyten Marit Jacobsen tar ansvar for oppgaver som legemiddelsamstemming og veiledning av sykepleiere og leger. – Jeg prioriterer alltid det som haster mest og avklarer spørsmål med avdelingsledere ved behov, sier hun.
Tett oppfølging av pasientene
Legemiddelteamets arbeid handler ikke bare om å avlaste sykepleierne, men også om å sikre trygg og tilpasset legemiddelbruk for pasientene.
Henriette Fagerland Bratthammer, avdelingsleder i Hjemmetjenesten Nord, understreker betydningen av dette:
– Med en fremtidig mangel på sykepleiere er det lurt å gi apotekteknikere og farmasøyter en større rolle. Dette gir sykepleierne tid til prosedyrer, brukerkontakt og oppdatering av tiltaksplaner.
Når dagen nærmer seg slutten, samles teamet igjen på pauserommet. Stemningen er lett, og latteren fra morgenmøtet finner veien tilbake. Dagens innsats oppsummeres med smil og små anekdoter. – Det føles godt å vite at vi bidrar til noe viktig, sier Mariann, mens kollegaene nikker enig.
Meld deg på nyhetsbrev
Tidligere sendte nyhetsbrev