Karmøy kommune vil gi flere en vei inn i arbeidslivet

For mange med funksjonsvariasjoner, språkutfordringer eller hull i CV-en kan regelverk være en hindring for å få jobb. Nå vil Karmøy kommune gjøre noe med dette ved å bruke nasjonale unntak fra regelverket.

Monica Roaldkvam - Klikk for stort bildeMonica Roaldkvam jobber for å gi flere en yrkeskarriere i Karmøy kommune. Torgeir Henden

 

Kommunen er normalt pålagt å ansette den søkeren som er best kvalifisert. Dette kan gjøre det vanskelig for personer som ikke kan konkurrere med søkere som har lang erfaring eller høy utdanning.

I samarbeid med Nav og med økonomisk støtte fra Statsforvalteren vil Karmøy kommune prøve ut unntak fra det såkalte «kvalifikasjonsprinsippet». Disse unntakene gir blant annet mulighet til å:

  • ansette personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en
  • fast ansette deltakere i trainee-program uten utlysning
  • ansette midlertidig med lønnstilskudd

Monica Roaldkvam er ansatt som prosjektleder for satsingen. Sammen med dedikerte medarbeidere i Nav skal hun finne fram til gode systemer for inkluderende rekruttering, kartlegge kandidater og tilrettelegge for deres inntreden i arbeidslivet. 

Mål: 10 prosent av de nyansatte

–  Målet er at 10 prosent av alle nyansatte i år skal komme fra grupper som i dag har vanskelig for å få jobb. For Karmøy betyr det om lag 30 personer i året. På lengre sikt er målet 5 prosent, sier Monica.

Ansettelsene skjer i samarbeid med tillitsvalgte og gjelder utvalgte stillinger.

– Vi kan ikke sette hvem som helst til å utføre alle typer jobber. Det må være en saklig grunn for å gjøre unntak. Samtidig skal ikke ansattes rettigheter fravikes. Fortrinnsrett vil fortsatt gjelde, og kvaliteten på kommunens tjenester skal opprettholdes, forklarer hun.

Vinn-vinn for samfunnet

Monica tror mange kan hjelpes inn i arbeidslivet gjennom tilrettelegging og omorganisering.

– Det viktigste er at de som får sjansen er motivert og klare for arbeid. Vi må kartlegge grundig hvilke stillinger det er aktuelt å gjøre unntak fra.

Selv om kommunen står i en krevende økonomisk situasjon, mener hun at prosjektet er viktig.

– Dette kan bidra til blant annet færre i utenforskap, færre familier i fattigdom, økte skatteinntekter og lavere sosialhjelpsutgifter. I tillegg kan det hjelpe kommunen med å dekke framtidig arbeidskraftbehov. Altså et effektivt og konkret tiltak i tråd med kommuneplanen – Sammen skaper vi en bærekraftig og inkluderende kommune, sier Monica.

Erfaringer fra andre kommuner

Kommunen kan søke om ulike tilskudd, som lønnstilskudd og mentorordninger der ansatte frikjøpes for å gi veiledning.

– Karmøy vil trenge mer arbeidskraft fremover. Da må vi bli flinkere til å utnytte potensialet i arbeidsstyrken, sier Monica.

Ordninger med inkluderende rekruttering er ikke noe nytt. I Oslo og andre kommuner er liknende tiltak vært prøvd ut i flere år med gode resultater. Monica, som har mange års erfaring fra Nav, ser fram til å bruke denne kunnskapen for å lykkes i Karmøy.

Meld deg på nyhetsbrev

Tidligere sendte nyhetsbrev