Karmøy inviterer til kjøkkensamarbeid

Karmøy kommune har denne uka sendt brev til 13 andre kommuner på Haugalandet med invitasjon til å etablere et interkommunalt produksjonskjøkken. Kommunen har behov for å effektivisere egen kjøkkendrift og mener at en interkommunal løsning både vil redusere kostnadene og møte utfordringer med forventet underskudd på personell med kokkefaglig kompetanse.

Kommunalt produksjonskjøkken. - Klikk for stort bildeFor å få en kostnadseffektiv kjøkkendrift foreslår Karmøy kommune et interkommunalt produksjonskjøkken.

Et interkommunalt produksjonskjøkken er tenkt å kunne levere mat til kommunenes sykehjem, heldøgns omsorgsboliger, dagsenter og hjemmeboende.

I dag produserer Karmøy mat (i hovedsak middag) på tre produksjonskjøkken: På Åkra sykehjem, Kopervik sykehjem og Storesund sykehjem.

Kapasiteten ved disse kjøkkenene anses som sprengt, og den tekniske standarden med tanke på eksempelvis ventilasjon, kjøling og så videre varierer. Det er behov for opprustning og vedlikehold av så vel bygninger som utstyr. Tilfredsstillende hygieneløsninger mangler. Karmøy kommune har ikke noe eget diettkjøkken.

Kommunestyret har derfor vedtatt å samle all middagsproduksjon på ett kjøkken hvor maten kokes og kjøles ned umiddelbart, for oppvarming rett før den skal spises (kok-kjøl). En interkommunal løsning vil være den som gir best driftsøkonomi og minst behov for personellressurser. Kommunen har derfor som første prioritet å etablere et kjøkken som kan produsere inntil 2300 middager om dagen til Haugesund, Suldal, Sauda, Bokn, Tysvær, Utsira, Vindafjord, Etne, Sveio, Bømlo, Kvinnherad, Stord, Tysnes, Fitjar og Karmøy. En slik løsning antas ifølge utredningen å kunne medføre en besparelse for hele regionen på mer enn 12 millioner kroner i året.

Dersom de andre kommunene ikke er interessert i en slik løsning, vil Karmøy gå videre med planer for ett kommunalt kjøkken lokalisert til Kopervik sykehjem.

Behovet for en effektivisering av kjøkkendrift er ikke bare et økonomisk spørsmål, men avspeiler også en forventning om at det i åra som kommer vil bli mer krevende å rekruttere tilstrekkelig med personell til en mer desentralisert løsning.

I brevet som gikk ut til de andre kommunene denne uka, ber kommunedirektør Vibeke Vikse Johnsen i første omgang om en foreløpig tilbakemelding i løpet av inneværende kvartal om interessen for en slik løsning. Karmøy tilbyr seg også å presentere prosjektet nærmere i den enkelte kommune.

 

Les hele saken som ble behandlet i kommunestyret 16. desember:

 

Meld deg på nyhetsbrev

Tidligere sendte nyhetsbrev