Christer Liff (helsefagarbeider), Vegard Tollaksen, Elisabeth Sørhaug (fagarbeider), Monika Frønsdal (omsorgsarbeider) og Randi Helen Eide (fagarbeider) jobber alle i full stilling.
Kai Andre Hegland
Denne avdelingen er ett av flere eksempler på en positiv utvikling i helse- og omsorgssektoren i Karmøy. Tall fra Kommunesektorens organisasjon (KS) for 2024 viser at stadig flere velger heltid: Andelen heltidsansatte har økt til 45,4 %, med en gjennomsnittlig stillingsstørrelse på 82,9 %. Dette tilsvarer 1 558 fulltidsstillinger.
Til sammenligning var andelen i 2021 på 36,7 %, med en gjennomsnittlig stillingsstørrelse på 79,5 %, fordelt på 1 407 stillinger. Karmøy ligger godt over landsgjennomsnittet, som er 72 % gjennomsnittlig stillingsstørrelse innen helse og omsorg.
Det tverrfaglige teamet i avlastningsavdelingen består av vernepleiere, miljøarbeidere, barnehagelærere og miljøterapeuter. De følger en fast årsturnus med 24-timers vakter, maksimalt tre døgn på rad. I løpet av fire uker jobber de sju døgn.
Turnusen gjør det enklere å velge heltid og gir bedre balanse mellom arbeid og fritid. Den tydelige strukturen skaper trygghet både for ansatte og brukere.
– Når turnusen er fast, blir det lettere å stå i heltid over tid, sier avdelingsleder Hege Alsvåg.
Flere menn i større stillinger
Den faste turnusen har ikke bare gjort heltid mer attraktivt, men også åpnet opp for en bredere rekruttering i avdelingen. I barneboligene er 11 av de 21 ansatte menn. Dette er fortsatt uvanlig i en sektor der kvinner har dominert, men utviklingen viser at flere menn ser på heltid i omsorgsyrker som en attraktiv karrierevei.
I 2024 jobber 59,6 prosent av mennene i helse- og omsorgssektoren heltid, med en gjennomsnittlig stillingsstørrelse på 85,3 prosent, fordelt på 182 fulltidsstillinger. Sammenlignet med 2021 var antallet heltidsansatte blant menn på 50,3 % og den gjennomsnittlige stillingsstørrelsen på 79,5 på 157 stillinger. Blant kvinnene har andelen heltidsansatte økt fra 35 prosent i 2021 til 43,5 prosent i 2024, med en gjennomsnittlig stillingsstørrelse på 79,5 prosent, fordelt på 1250 fulltidsstillinger.
Flere heltidsstillinger gir et mer stabilt fagmiljø, der ansatte får bedre tid til brukerne og kan følge dem tettere over tid. Dette merkes tydelig i hverdagen, både i samarbeidet mellom ansatte og i kvaliteten på tjenestene.
Christer Liff og Vegard Tollaksen har begge valgt full stilling.
– Det gir meg en trygg økonomi og muligheter til faglig utvikling. Jeg kjenner barna godt og vet hva de trenger, sier Liff.
– At det var heltid og en god turnus, gjorde valget enkelt for meg, sier Tollaksen.
Tryggere tjenester med flere i heltid
Monika Frønsdal, Randi Helen Eide og Elisabeth Sørhaug forklarer at nå som flere ansatte jobber heltid, merkes effekten ikke bare i økt stabilitet, men også i kvaliteten på tjenestene. Med færre vikarer og mer tid til faglig utvikling, blir samarbeidet sterkere, og oppfølgingen av brukerne mer forutsigbar.
– Vi kjenner brukerne godt og vet hva som fungerer. Det gir trygghet både for dem og for oss, sier Sørhaug.
Behovet for vikarer går ned, og mer av arbeidstiden brukes direkte med barna og familiene. Samtidig gir heltid rom for faglig utvikling.
– Det handler om å være en del av et fagmiljø – ikke bare om å fylle vakter. Vi får mer ut av tida, både sammen og med brukerne, sier hun.
HR-sjef Siv Anita Lilleskog er stolt over utviklingen og understreker at arbeidet må fortsette.
– Vi er stolte over resultatene. Heltidsstillinger gir bedre kvalitet i tjenestene til innbyggerne våre, avslutter Lilleskog.
Statistikk om heltid og stillingsstørrelse
Meld deg på nyhetsbrev
Tidligere sendte nyhetsbrev