En seier for miljøet og hele karmøysamfunnet

EU stiller strenge krav om rensing av avløp til sjø. -Alle ønsker ren sjø og et regelverk som ivaretar dette. Men når regelverket stiller samme krav uansett tilstand i sjøen kan regelverket virke mot sin hensikt, sier fungerende sjef for vann, avløp og renovasjon Håkon Døsen.  

kakebilde av kommunedirektøre og ledelse i VAR - Klikk for stort bildeKommunedirektør Vibeke Vikse Johnsen (t.v)er glad for at medarbeiderne er sammen om framtidens Karmøy. Nå spares både miljø og penger. Prosjektleder Åkrehamn renseanlegg Anna Bubnowicz, fungerende VAR sjef Håkon Døsen og Siw Anita Thorsen er glad for Statsforvalterens beslutning.

Dette er bakgrunn for at Karmøy kommune sin søknad til Statsforvalteren om utslippstillatelse. Karmøy kommune har tatt til faglig motmæle mot at krav fra EU ikke alene skal avgjøre rensemetode, men at tilstanden på sjøen også er en del av valg av rensemetode. Sammen med Statsforvalteren har kommunen vunnet frem til beste for miljø, naturmangfold og økonomi. Det er verdt å feire med kake når Karmøy bidrar med å sette standard for avløpsrensing i kystkommuner. Under visjonen sammen om framtidens Karmøy er det gjort et betydelig arbeid for å tjene miljøarbeidet i kommunen.  

-Jeg er stolt over våre dedikerte ansatte som kontinuerlig arbeider til beste for Karmøysamfunnet. Vi skal være gode på miljøsatsing og rensing av avløp. Samtidig er det trygt å ha fagkunnskap i egen kommune som kan belyse utfordringene og utvikle oss i en bærekraftig retning, sier kommunedirektør Vibeke Vikse Johnsen.  

Redusere utslipp 

Historien starter med at det i Karmøy kommune sin hovedplan for avløp har vedtatt å redusere utslipp til sjø. Et nytt og moderne renseanlegg, såkalt primæranlegg, er bygd i Åkrehamn og et tilsvarende renseanlegg skal bygges i Kopervik for å redusere utslipp til sjø. Renseanleggene er verdifulle for å sikre at vi har en ren kyst som omslutter oss. Karmøy har videre plan om å redusere kommunale utslipp betydelig og føre alt avløpsvann til dyp sjø. Et nytt EU direktiv krever at primærrenseanleggene som skal bygges i tillegg skal ha et sekundærrensetrinn, men nå har Karmøy fått dispensasjon fra kravet fra Statsforvalteren. 

-Vårt fagmiljø har påpekt at sekundærrensing er bra og nødvendig der tilstanden i sjøen er dårlig, men rundt Karmøy er sjøens tilstand så god at den gjør jobben for oss. Dermed kan bygging av sekundærrensing tvert i mot i sum være til ulempe for naturen. Sekundærrenseanlegget er mye mer omfattende å bygge og å drifte, sier Håkon Døsen og Siw Anita Thorsen i sektor VAR. Det å bygge større anlegg gir større klimafotavtrykk. Sekundærrensing betyr et ekstra rensetrinn og skal i henhold til nye krav i EU direktivet gjelde for fem områder i Karmøy, samt fellesrenseanlegg i Haugesund. Det er viktig å påpeke at for reduksjon av forurensing som mikroplast og legemidler kreves andre tiltak. Sekundærrensing og primærrensing reduserer utslipp av organisk materiale i ulik grad.

Hav og fjord 

-Det er forskjell på Oslofjorden og kysten langs Karmøy. Dette er nå hensyntatt når Karmøy i neste tiårsperiode ikke trenger bygge sekundæranlegg, det vil likevel bli lagt til rette for slike anlegg om situasjonen endrer seg, sier Døsen. Kravet fra EU ser ut til å bli vedtatt og strengere krav kan på sikt bli gjeldende også for Karmøy.

-Vi får nå henvendelser fra andre kystkommuner som ser til Karmøy, dette er en viktig og vesentlig avgjørelse for mange, sier Siw Anita Thorsen i VAR. Vedtaket fra Statsforvalteren kan gjøre en stor forskjell både miljømessig og økonomisk.

Primærrenseanlegget i Åkrehamn har kostet 125 millioner kroner, dette belastes innbyggerne i form av økte kommunale gebyr over år. Fem nye sekundærrenseanlegg på Karmøy er anslått å koste opp mot en milliard kroner.  

Rent hav 

Havet utenfor Åkrehamn er av god kvalitet, og undersøkelser viser at området tåler  utslipp fra primærrenseanlegget. Dette takket være at utslippet er i et stort volum av sjø, og at overflatestrømmene fortynner og transporterer utslippene. Dette viser resipientundersøkelser av sjøen i Åkrehamn. Det samme vil være tilfelle i Kopervik. Statsforvalteren i Rogaland er enig i Karmøy kommune sin vurdering og begrunner i sin tillatelse det som svært positivt at utslippene fra flere eksisterende utslipp skal saneres og at avløpet blir overført til et felles renseanlegg i Kopervik.

Statsforvalter har lagt vekt på de vurderinger som er gjort av resipientens følsomhet, og at Karmøy kommune i søknaden er tydelige på at det vil være vanskelig å akseptere økte kostander som følge av vilkår om sekundærrensing, samtidig som sekundærrensing vil medføre større ressursbruk, økt bruk av kjemikalier og dermed lavere miljøgevinst.

Det er derfor gitt tillatelse til at renseanlegget i Kopervik kan bygges uten sekundærrensing.  

-Vi ønsker å gjøre tiltak der miljøeffekten er størst sier, Siw Anita Thorsen. Vann, avløp og renovasjon vil fortsette med å skifte ut gammelt ledningsnett og sanere utslipp. I Karmøy har vi medarbeidere som går på feilsøking av avløpsnettet for å redusere fremmedvann inn i avløpsledningen. Det gir en dokumentert miljøgevinst, og er å foretrekke fremfor å bygge fem sekundæranlegg med utslipp til områder som undersøkelser har vist tåler primærrenset utslipp og sjøen dermed kan gjøre en jobb for oss. Dette naturgodet er dessverre ikke så mange forunt og for Karmøy har den en stor verdi.

Du kan lese mer om de faglige vurderingene i Norsk Vann sitt magasin Vannspeilet

 

Meld deg på nyhetsbrev

Les tidligere sendte nyhetsbrev