Norsk forskningsråd har gått inn med 6,5 millioner i forskningsmidler for å jakte på fremtidens kommunale boliger. De tre husene som nå er innflyttingsklare er tegnet av Snøhetta og er bygd i ulike materialer, ett hus er i teglstein, et i betong og et i tre. Det skal forskes på hvilke hus som er gode å bo i for sårbare grupper og hvilke materialer som tåler hard bruk. Materialvalgene er basert på undersøkelser om holdbarhet, vaskbarhet og robusthet. De er branntestet og boligene er utstyrt med sensorteknologi for å trygge sikkerheten for både beboer, ansatte og samfunn. Materialvalgene har også som mål å redusere kommunale vedlikeholdskostnader. Først om noen år vil forskningen gi svar på hva bolig og materialvalg betyr for en enkelte og for kommunen.
To nye kommunale boliger på Avaldsnes.
Torgeir Henden
Boliger med særpreg
– Vi har bygd boliger med særpreg til våre innbyggere som har behov for hjelp i hverdagen. Det gjør meg stolt, sa ordfører Leiv Arne Marhaug da han sammen med Vanessa Bennett i Mental Helse klippet snoren til to av de tre nye boligene som er plassert på Avaldsnes og i Pilehagen i Kopervik.
– Kommunestyret har vært positiv til å bygge nye og spennende boliger. I dag har vi nærmere 500 kommunale boliger, men vi har ingen tilsvarende de vi åpnet i dag. Disse husene er tenkt til de av våre innbyggere som vi definerer med lav boevne, sa Marhaug. Ordføreren la til at kommunen i fjor åpnet et flunkende nytt mottakssenter på Kopparen for de som er behov av hjelp innen rus og psykiatri. Der får brukerne hjelp til å mestre hverdagen. Den andre store satsingen er arkitekttegnede boliger til de som har lav boevne. Et prosjekt som forskningsrådet støtter og som kan være banebrytende i nasjonal sammenheng.
Satsing
Hvert av husene har en kostnad på fem millioner kroner. Det er en høy kvadratmeterpris, men målet er å redusere vedlikeholdskostnader og sørge for at boligene til enhver tid er beboelige og tilgjengelige for de som er i behov av et hjem. Karmøy kommune har mål om å ikke ha hjemløse i kommunen. Det er med bakgrunn i dette at forskningsprosjektet Karmøy pilotboliger ble satt i gang i 2020. Beboere, kommunalt ansatte og bruker- og pårørendeorganisasjoner har deltatt i utvikling av de unike boligene. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet og Karmøy og Stavanger kommune, og utført av Norwegian Research Centre (Norce) i samarbeid med Universitetet i Stavanger, Høgskolen på Vestlandet, Husbanken, A-larm og Snøhetta.
Meld deg på nyhetsbrev
Les tidligere sendte nyhetsbrev