Kompetanse- og rekrutteringsplan

2 Situasjonsbeskrivelse

Karmøy kommune står overfor en stadig økende utfordring med en voksende andel eldre i befolkningen, samtidig som antallet yrkesaktive reduseres. Dette fører til vansker med å rekruttere tilstrekkelig med kvalifisert arbeidskraft, spesielt innenfor helse- og omsorgssektoren. En spesifikk utfordring er mangel på sykepleiere, helsefagarbeidere og annet helsepersonell med den nødvendige kompetansen til å gi adekvat omsorg til de eldre. 

Den økende andelen eldre i befolkningen krever et solid helsevesen og godt kvalifiserte omsorgsarbeidere som kan møte de ulike behovene til de eldre. Mangelen på helsepersonell fører til lengre ventetider og redusert omsorgskvalitet, noe som kan påvirke den generelle helse- og livskvaliteten til den eldre befolkningen. 

I den helhetlige Helse- og omsorgsplanen for 2023-2028 har det blitt foretatt framskrivninger basert på nåværende arbeidsmetoder for omsorg til eldre. Disse framskrivningene indikerer at for perioden 2022-2035, vil det være et behov for rekruttering av 196 sykepleiere og 470 fagarbeidere for å opprettholde dagens omsorgsnivå for individer over 80 år. Med denne utviklingen vil Karmøy kommune innen 2035 ha pådratt seg lønnskostnader på nær 3 milliarder kroner. Etter dette tidspunktet anslås årlige lønnskostnader å ligge på omtrent 400 millioner kroner for de nyrekrutterte. Å videreføre dagens arbeidsmetoder vil ikke være bærekraftig i det lange løp. Helse- og omsorgsplanen legger stor vekt på forebyggende tiltak for å redusere det fremtidige omsorgsbehovet. Dersom kommunen lykkes med disse forebyggende tiltakene, kan også behovet for personell minimeres. For å oppnå dette, er det avgjørende at kommunen besitter nødvendig kompetanse for å drive effektivt forebyggende arbeid. 

Selv om det er et økende behov for at flere unge tar utdannelse innen helsefag, antyder prognoser at med et forventet forhold på 2,5 yrkesaktive per pensjonist i 2040, vil det ikke være realistisk for kommunen å være selvforsynt med helsepersonell ved kun å motivere ungdom til å velge helsefag. Derfor vil en vesentlig del av kommunens fremtidige helsepersonell måtte rekrutteres fra områder utenfor kommunegrensene. Dette representerer en betydelig rekrutteringsutfordring, spesielt ettersom en dominerende andel av sykepleiere og helsefagarbeidere i kommunen er bosatt i Karmøy kommune, med minimal pendling fra nærliggende kommuner. 

Utover behovet for sykepleiere og helsefagarbeidere, vil det også oppstå økende krav til profesjoner som fysioterapeuter, teknologer, hjelpemiddelteknikere og ergoterapeuter i den nærmeste fremtiden. Disse fagfeltene vil innta en kritisk posisjon i det proaktive arbeidet med å bistå innbyggere i å opprettholde optimal helse og funksjonsevne gjennom alderdommen.