Kompetanse- og rekrutteringsplan

3 Fem kjerneområder

I lys av en kontinuerlig skiftende samfunnsmessig kontekst, er det essensielt å verdsette og fremme kompetente, myndiggjorte medarbeidere dedikert til å yte førsteklasses tjenester til våre innbyggere. I samsvar med regjeringens ambisjoner, beskrevet i Meld. St. 24 «Fellesskap og meistring», har vi valgt ut fem kjerneområder som grunnlag for vårt arbeid med kompetansestruktur. 

  • Tillit 
  • Kompetanse og kontinuerlig læring 
  • Omstilling og organisering 
  • Kvalitet og ledelse 
  • Kunnskapsbasert praksis 

Hvert av disse kjerneområdene representerer en kritisk komponent i vår strategiske tilnærming til kompetanseutvikling. De favner bredere enn bare teknisk og faglig kunnskap, og går inn for å skape en dypere følelse av trygghet og forutsigbarhet for dem som mottar våre tjenester. Dette innebærer også en forpliktelse til aktivt å involvere brukerne og deres pårørende i både design og implementering av tjenestene vi tilbyr og leverer. 

3.1 Tillit

Relasjoner preget av tillit mellom medarbeidere, brukere og pårørende er grunnleggende. Når tillit er etablert, skapes et samarbeidsklima som forsterker brukernes opplevelse av trygghet og ivaretakelse. 

Det er essensielt at eldre som bor hjemme og trenger assistanse, har full tillit til at Karmøy kommune kan yte nødvendig hjelp. Våre tjenester må både være trygge og fremstå med høy integritet blant innbyggerne. I tillegg skal tjenestene være forankret i forskning og kunnskap, samtidig som de opprettholder et arbeidsmiljø som er attraktivt for våre ansatte gjennom hele deres yrkeskarriere. 

Kommunen forplikter seg til å ivareta nyutdannede, sikre at de ikke møter unødvendig tidlig utbrenthet, og støtte de som av ulike grunner trenger tilpasninger i arbeidsoppgavene. Den overordnede visjonen er å skape et kompetent arbeidsmiljø preget av høy trivsel, hvor medarbeidere er motiverte til å levere kunnskapsbaserte tjenester. Dette vil ikke bare fremme kvaliteten i tjenestene som ytes, men også sikre en optimal bruk av den faglige kompetansen kommunen besitter. 

3.2 Kompetanse og kontinuerlig læring

Kommunen er dedikert til å sikre at flere eldre kan fortsette å bo hjemme lengre. For å realisere dette er tilstrekkelig personell med nødvendig kompetanse avgjørende. Ved å ta utgangspunkt i brukernes helhetlige behov og pårørendes situasjon når tjenestene formes, kan kommunen sørge for en mer tilpasset omsorg. For å kunne adressere de varierte behovene i samfunnet, vil kommunen måtte aktivt søke etter personell med variert utdanningsbakgrunn og legge vekt på mangfold i sin rekrutteringsstrategi.  

I tillegg vil fokus på helsefremmende tiltak styrkes, med et særlig blikk på bredere og tverrfaglig samarbeid. Dette vil omfatte områder som levevaner, tilpasning av boliger, psykisk helse, velferdsteknologi og mer. Ved å engasjere andre personalgrupper for oppgaver som aktivisering, matlaging og logistikk, sørger kommunen for at helsepersonell kan fokusere mer på kjerneoppgavene, som krever spesialisert helsefaglig kompetanse. Dette vil igjen sikre at kommunen oppnår størst mulig verdi og best mulig effektiv ressursutnyttelse av den faglige ekspertisen i egen organisasjon.