Jeg vil bade

I Karmøy har du mulighet til å bade i ferskvann, saltvann og i svømmehaller

Aksnesstranden

Sørvendt mot Førdesfjorden ligger Aksnesstranden og lokker badegjester fra store deler av Haugalandet. Sentralt som sandstranden ligger, bare få minutts kjøring fra Haugesund sentrum (10-15 min.), er den hyppig besøkt sommerstid. Strandområdet består av en liten, langgrunn sandstrand, svaberg, fjæresteiner og gressletter i skogkanten med tumleplass for soling og lek. Friluftsrådet Vest har tilsyn med Aksnesstranden, og det finnes toaletter for besøkende like ved nedre parkeringsplass.


Fotvatnet

Fotvatnet ligger vest for industriområdet på Bygnes. Her er det blant annet anlagt sandstrand og grillplass. Dette området ligger lunt til for nordavinden. Vannet her heter Litlavatnet og er bundet sammen med Fotvatnet med en kanal. Her har også Kopervik speidergruppes et kanoanlegg. Fotvatnet er ikke drikkevannskilde. Det betyr at dette er et av få vann i Karmøy hvor det er tillatt både å bade og å ferdes med kano eller kajakk. Fotvatnet benyttes derfor i stor grad som badevann for beboerne i Koperviksområdet. Litlavatnet er også et fint utgangspunkt for spennende turer i kano eller kajakk. Spesielt ved å ta seg gjennom kanalen til det betydelig større Fotvatnet.

Sandvesanden - Klikk for stort bildeSandvesanden er en populær plass å bade og surfe


Sandvesand/Mjølhussand

Sandvesanden er en av Karmøys fineste strandperler, like ved Sandve, nord for Skudeneshavn. I motsetning til f.eks. Åkrasanden, er Sandvesanden et lite, fortettet område mellom høye svaberg både i sør og nord. Her er det en sti over til Mjølhussand.

Stranden vender mot vest, og badeforholdene er gode, uten spesielt sterke strømmer. Men badende skal alltid være oppmerksomme på kraften som ligger i bølger som slår inn over sanden og trekker seg tilbake.

Området Sandvesand/Mjølhussand ligger i, er ekstremt artsrikt – med planter i mange fasonger, farger og dufter. Vegetasjonen rundt stranden er en sann nytelse for en planteelsker, og besøkende anbefales å ta med en oppslagsbok og rusle forsiktig i området for å studere mangfoldet. Dette er også en måte la barna få øynene opp for kystnaturen.


Stavasanden

Stavasanden og de omliggende slettene er et svært spennende stykke Norge – med sine historiske spor, sanddyner, svaberg og bølgedramatikk. Her ligger det mange muligheter for natur- og kulturopplevelser på den spennende og vakre Stavasanden.

Stavasanden er resten av en sandslette som breen, havet og vindene har dannet gjennom tusener av år, og den rakk flere hundre meter innover land. Til tross for at dette området har fått hard medfart i nyere tid, ligger det fortsatt mange natur- og kulturopplevelser her og lokker den som ønsker seg noe mer enn en rusletur i ukjent landskap.

 

Åkrasanden - Klikk for stort bildeÅkrasanden en fin sommerdag.


Åkrasanden

Mange har fått seg en overraskelse på sin første rusletur over Åkrasanden. Spesielt sommerstid råder det middelhavsstemning på stranden, der den ligger langstrakt, vakker og smiler sandhvitt mot havet.

En varm sommerdag myldrer det av mennesker i alle aldre her.  De unge foretrekker sandvolleyball, brettseiling eller soling etter en rask dukkert i det friske, kjølige vannet som havet skyller inn over land fra vest. (Gjennomsnittlig badetemperatur sommerstid: +15°)

Men Åkrasanden er også et fint utgangspunkt for turgåere, året rundt. En natur- og kultursti knytter strandområdet sammen med Stavasanden og Hop ved Ferkingstad.


Lindøy friluftsområde

Lindøy friluftsområde er et funn for folk i alle aldre. Lysrik og innbydende ligger øya og dupper i Førdesfjorden, like sør for Røyksund. Over hele øya snirkler naturstiene seg i det kuperte og vekslende terrenget.
Stiene bringer fotfolket over lyngheier, gjennom små klynger av løvskog eller granskog, ned til strender og badeplasser og inn til en leirplass med lavvu (sametelt) der folk flest kan grille mat og koke kaffi. I allslags vær tar familier turen til Lindøy og lavvuen, mens ungene klatrer i knauser og leker. 

Lindøy er også et populært sted for bærplukk på sensommeren og høsten. Da bugner det av blåbær og tyttebær på øya. Det finnes også gode fiskeplasser fra øya ut mot Førdesfjorden. Med litt flaks kan du få en sjøaure på kroken.

Friluftsrådet har lagt forholdene til rette slik at både båtfolk, turgåere, barnehager og skolebarn på leirskole kan utnytte de uttallige mulighetene Lindøy friluftsområde byr på.
 

 

Stand Lindøy - Klikk for stort bilde

Sandholmen

Sandholmen er en flott badestrand på Syre, Karmøy. Her er det nydelig å være en lun sommersdag med en liten og oversiktelig strand med grunt vann.


Lahammer

Bystranda i Skudeneshavn (650 m). Liten trivelig bukt, langgrunt og skjermet.

Vormedalsvatnet

Gofarnes