Strandrydding i Karmøy

Gjennom aksjonen "Vi rydder hele Karmøy" kan lag og foreninger få tilskudd til strandrydding. Foreninger kan søke om å få delta i perioden januar-februar hvert år.

Ellers i året kan både private, lag og foreninger få god hjelp til strandrydding, blant annet gratis sekker og hansker og leveringssteder.

Karmøy kommune jobber aktivt med strandrydding. Kommunen var med på å starte opp «Strandryddeaksjon Haugaland» i 2017. Siden den gang har vi vært en av kommunene i landet som utretter mest innen strandrydding. Årlig samler Karmøys innbyggere omtrent 50 000 kilo marint avfall.

Aksjonen "Vi rydder hele Karmøy"

I 2021 startet kommunen opp prosjektet «Vi rydder hele Karmøy» med god hjelp av midler fra Handelens Miljøfond og etter hvert også Rogaland Fylkeskommune. Målet er å rydde hele Karmøys kystlinje i løpet av 3 år, 2021-2023. Det fikk vi til!

Hvordan fungerer det?

Hver forening får ansvar for å rydde et område ved sjøen minimum tre ganger i året. De kan tjene opptil 20 000 kroner basert på deltakelse og innsats. Foreningene må selv planlegge og gjennomføre ryddeaksjonene, men de får gratis utstyr som sekker, hansker og store bager. Kommunen hjelper også med å transportere søpla til Ragn Sells.

Hvem kan søke?

Alle lag og foreninger med sterk tilknytning til og med medlemmer i Karmøy kommune er hjertelig velkomne til å søke. Foreningene må ha organisasjonsnummer og kontonummer.

Så langt i prosjektet har det vært stor variasjon i foreningene som har deltatt. Alt fra speidere, idrettslag og rideklubber til båtforeninger, trossamfunn og velforeninger har vært med. Alle deler av Karmøy, fra Skudeneshavn til Norheim, har vært representert. Medlemmene har bestått av barn, pensjonister og alt i mellom.

Søknadsomgangen fo 2024 er avsluttet. Kom tilbake seinere for å se om det blir en ny søknadsrunde

Hvordan rydder du en strand på Karmøy

Karmøy kommune legger til rette for alle frivillige strandryddere, både privatpersoner, skoler, bedrifter, nabolag og foreninger. Kommunen ønsker at det skal være enkelt og gratis å bidra med å holde strendene våre rene. For alle som ønsker å rydde langs sjøen, bekker og vassdrag, kan kommunen tilby hansker, sekker og transport og levering av avfallet. Vil du bli med og rydde?

Ta kontakt med oss

Hva må du gjøre:

 • Hvor skal du rydde?
 • Når skal du rydde?
 • Hvor mange skal rydde?
 • Trenger dere utstyr?

Kommunen hjelper til med

Rydde stranden

Hva må du gjøre:

 • Møt opp
 • Rydd stranden
 • Samle søppelet i sekker og bigbags dere har fått
 • Fortell kontaktperson i kommunen hvordan det har gått

Kommunen hjelper til med

 • Å hente søppelet på avtalt sted
 • Å veie og levere søppel på Ragn Sells
 • Å registrere all info om aksjonen på ryddenorge.no

 Se reportasjen om prosjektet som var på Karmøy kommune informerer på TV-Haugaland i 2021.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Bilder fra strandrydding

#virydderhelekarmøy

Legg ut dine egen bilder på Instagram med #virydderhelekarmøy. Se på lenken under for å se hashtag-feeden på Instagram. Vi legger også noen av bildene under her på siden

@virydderhelekarmøy