Strandrydding i Karmøy

Gjennom aksjonen "Vi rydder hele Karmøy" kan lag og foreninger få tilskudd til strandrydding. Foreninger kan søke om å få delta i perioden januar-februar hvert år.

Ellers i året kan både private, lag og foreninger få god hjelp til strandrydding, blant annet gratis sekker og hansker og leveringssteder.

Karmøy kommune jobber aktivt med strandrydding. Karmøy kommune var med å starte opp “Strandryddeaksjon Haugaland” i 2017. Siden den gang har vi vært en av de kommunene i landet som får til mest innen strandrydding. Årlig plukker Karmøys innbyggere inn omtrent 50 000 kilo marint avfall.

Aksjonen "Vi rydder hele Karmøy"

I 2021 startet kommunen opp prosjektet «Vi rydder hele Karmøy» med god hjelp av midler fra Handelens Miljøfond og etter hvert også Rogaland Fylkeskommune. Målet er å rydde hele Karmøys kystlinje i løpet av 3 år, 2021-2023. Med midlene kommunen har fått har vi mulighet til å inngå avtaler med lokale lag og foreninger om å rydde strender rundt omkring i kommunen. Så langt har prosjektet vært en stor suksess og planen er å videreføre prosjektet også i 2024.

Hvordan fungerer det?

Prosjektet går ut på at hver forening får tildelt et område eller en strekning langs sjøen de får ansvar for å rydde minst 3 ganger i løpet av året. Basert på antall deltagere og dugnadstimer, kan foreningene tjene opp til 20 000 kroner hver. Foreningene har selv ansvaret for å planlegge og gjennomføre hver ryddeaksjon i sitt område, men vil få gratis utstyr (sekker, hansker og bigbags) og hjelp fra kommunen med frakt av søppelet til Ragn Sells.

Hvem kan søke?

Alle lag og foreninger med sterk tilknytning til og medlemmer i Karmøy kommune er hjertelig velkomne til å søke. Foreningene må ha organisasjonsnummer og kontonummer.

Skoler og klasser, russegrupper og lignende prioriteres ikke. Bedrifter og andre næringsdrivende vil ikke bli vurdert.

Så langt i prosjektet har det vært stor variasjon i foreningene som har deltatt. Alt fra speidere, idrettslag og rideklubber til båtforeninger, trossamfunn og velforeninger har vært med. Alle deler av Karmøy, fra Skudeneshavn til Norheim, har vært representert. Medlemmene har bestått av barn, pensjonister og alt i mellom.

Søknadsfristen er i februar hvert år. Da finner du også søknadsskjemaet her.

Hvordan rydder du en strand på Karmøy

Karmøy kommune legger til rette for alle frivillige strandryddere, både privatpersoner, skoler, bedrifter, nabolag og foreninger. Kommunen vil at det skal være enkelt og gratis å bidra med å holde strendene våre rene. For alle som vil rydde langs sjøen, bekker og vassdrag, kan kommunen tilby hansker, sekker og transport og levering av avfallet. Vil du bli med og rydde?

Ta kontakt med oss

Hva må du gjøre:

 • Hvor skal du rydde?
 • Når skal du rydde?
 • Hvor mange skal rydde?
 • Trenger dere utstyr?

Kommunen hjelper til med

Rydde stranden

Hva må du gjøre:

 • Møt opp
 • Rydd stranden
 • Samle søppelet i sekker og bigbags dere har fått
 • Fortell kontaktperson i kommunen hvordan det har gått

Kommunen hjelper til med

 • Å hente søppelet på avtalt sted
 • Å veie og levere søppel på Ragn Sells
 • Å registrere all info om aksjonen på ryddenorge.no

 Se reportasjen om prosjektet som var på Karmøy kommune informerer på TV-Haugaland i 2021.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Bilder fra strandrydding

#virydderhelekarmøy

Legg ut dine egen bilder på Instagram med #virydderhelekarmøy. Se på lenken under for å se hashtag-feeden på Instagram. Vi legger også noen av bildene under her på siden

@virydderhelekarmøy