Akutt
Det er forskjell mellom et valgt mønster av atferd fra en eldre person, og handlinger fra andre som forårsaker en forverring av en eldre persons omstendigheter og tilstand. Hvis du er bekymret for eller har grunn til å tro at alvorlige trusler eller vold og overgrep forekommer kan du kontakte:
- Politiet for å forhindre nye akutte overgrep.
- Fortell hva du har observert og hvorfor du er bekymret for nye overgrep (avvergeplikten).
- Den voldsutsatte kan også anmelde overgrepet eller politiet kan ta ut offentlig påtale.
Ved mistanke om seksuell overgrep/voldtekt kontaktes Overgrepsmottaket eller Legevakten for undersøkelse og sporsikring. Unngå kroppsvask før undersøkelsen. Tilby den voldsutsatte å ta kontakt med Krisesenteret i Haugesund
Hva gjør jeg?
Ved mistanke om at eldre utsettes for vold, krenkelser eller seksuelle overgrep er målet å motivere den eldre til å kontakte eller motta hjelp fra hjelpeapparatet.
Anonyme drøftinger: Er du usikker på hva du skal gjøre, kan du drøfte saken anonymt med krisesenter eller politi. Ring og avtal en time for en samtale med fagpersoner på krisesenteret.
Informasjon om hjelpetilbudet til den voldsutsatte: Hjelp den voldsutsatte med å finne informasjon om hjelpeapparatet eventuelt hjelp med kontakt til hjelpeapparatet.
Veiledningssamtale på/med krisesenteret
Inviter den voldsutsatte eldre med til en samtale på krisesenteret. Krisesenteret kan hjelpe til med å vurdere sikkerheten, om forholdet skal anmeldes og gir råd og veiledning om veien videre for at volden kan bli stoppet.