Tilrettelegging i vanlig barnehage:

I barnehagen skal vi ta hensyn til barnas alder, ferdighetsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, inkludert samiske barns språk og kultur.

Hver barnehage skal tilpasse tilbudet sitt basert på barnets ferdighetsnivå.

Likevel har kommunen et ansvar for å tilpasse tilbudet for barn som trenger ekstra hjelp, når funksjonshemmingen er slik at det krever mer tilrettelegging enn det vanlige barnehagetilbudet.

Kommunens ansvar gjelder tiltak som er nødvendige for at barn som trenger ekstra hjelp skal kunne dra nytte av barnehagetilbudet og få et likeverdig tilbud.

Alt dette er redegjort i rammeplanen for barnehager. Denne rammeplanen sier dette om tilrettelegging av barnehagetilbudet:

"Barnehagen skal anerkjenne og ivareta barndommens egenverdi. Å bidra til at alle barn som går i barnehagen opplever en god barndom preget av trivsel, vennskap og lek, er viktig. Barnehagen er også en forberedelse til aktiv deltakelse i samfunnet og bidrar til å legge grunnlaget for et godt liv. Barna skal møtes som individer, og barnehagen skal vise respekt for barnets opplevelsesverden. Barns liv påvirkes av omgivelsene, men barn påvirker også sine egne liv.

Barnehagen skal gi rom for barnas ulike forutsetninger, perspektiver og erfaringer og bidra til at barna, sammen med andre, utvikler et positivt forhold til seg selv og tro på egne evner. Barna skal møtes med empati og få muligheten til å utvikle sin egen empati og evne til tilgivelse."

Tilrettelegging av det vanlige pedagogiske tilbudet for barn som trenger ekstra støtte:

“Barnehagen skal tilpasse det vanlige pedagogiske tilbudet etter barnas behov og forutsetninger, også når noen barn har behov for ekstra hjelp i kortere eller lengre perioder. Barnehagen skal sørge for at barn som trenger ekstra hjelp, tidlig får den sosiale, pedagogiske og/eller fysiske tilretteleggingen som er nødvendig for å gi barnet et inkluderende og likeverdig tilbud. Tilretteleggingen skal vurderes underveis og justeres i tråd med barnets behov og utvikling.”