Slik sorterer du

Det er viktig å sortere godt, siden avfallet skal bli råstoff til nye produkter. God sortering er både bra for miljøet og bra for lommeboka. Her har vi samlet mye god informasjon så du lett kan finne ut hvordan det gjøres!

Bilde av gutt som holder en blikkboks og en melkekartong i hendene - Klikk for stort bildeEr du i tvil om hvordan alt sorteres?

Sjekk tips og triks i denne brosjyren: 

Bilde av sorteringsbrosjyre med tips. Bildet er lenket til selve brosjyren. - Klikk for stort bilde

Trykk her for å åpne brosjyren (PDF, 4 MB)

Du kan også få en lett oversikt i sorteringsguiden:

Sorteringsguide som viser hvordan typiske avfallstyper skal sorteres - Klikk for stort bilde

Trykk her for større versjon (PNG, 2 MB)

Hva vil du sortere? 

Skriv inn navnet på produktet du vil sortere i søkefeltet nedenfor, så får du vite hva du skal gjøre med det.

Bruk sorteringsmerkene

Norge har nå fått en nasjonal merkeordning for sortering, og vi i Karmøy har tatt den i bruk. De fleste produkter har nå sorteringssymboler på baksiden. Sjekk derfor på baksiden av emballasjen av produktet, så finner du kjapt ut hvordan du skal sortere. Noen produkter består av flere materialtyper. Står det to eller tre symboler, vel da deler du opp produktet og sorterer papir for seg, metallemballasje for seg, og plastemballasjen for seg. Sammen med informasjonsmateriellet og dunkene fikk dere også utlevert små klistremerker. Disse kan brukes til å merke sorteringssystemet inne i boligen. Da blir det samme symbol på produktet, på avfallsbøttene, og på dunkene ute. Verre enn det er det ikke :-) ​ 

Bildet viser en hånd som holder et ark med klistremerker med bilde av sorteringsmerkene - Klikk for stort bildeKlistremerkene med sorteringsmerker kan limes på egne løsninger inne i boligen

Et godt system gir enklere sortering

Bruker du sorteringsmerkene, klarer alle som er innom å sortere hos deg. Er det trangt om plassen under kjøkkenbenken? Et tips er å ha papiravfall i en større beholder et annet sted. De fleste av oss har mye plastemballasje. Du bør kanskje ha den største bøtta til plastemballasje, for det tar størst volum hos de fleste. Du trenger ikke plastpose i denne, men kan tømme den direkte i plastsekken når den er full. I sekken bør avfallet ligge løst. Lykke til med å finne beste løsning hjemme hos deg!

Bilde av sorteringsbøtter under kjøkkenvasken - Klikk for stort bildeEt godt system gjør det enklere å sortere rett