SILK – en kulturell litteraturfestival

SILK har som målsetting å spre leseglede og kulturelle opplevelser gjennom en årlig festival og enkeltarrangementer. 4.-7. november står det mye spennende på programmet i Skudeneshavn. Ordfører Jarle Nilsen er årets festivalåpner, og forfatter Tore Renberg kommer til åpningen med sin nye roman, Tollak til IngeborgAnnette Munch, som kanskje er mest kjent med boken Dropout som fikk Brageprisen, kommer også. Under hele festivalen er denne forfatteren på skolebesøk som en del av EU-prosjektet Read On.  

Med det store antall arrangementer som SILK har, er man avhengig av et nært samarbeid med mange lokale lag, foreninger og offentlige institusjoner. Festivalen har et godt og inkluderende samarbeid med Karmøy folkebibliotek og kulturavdelingen i kommunen. 60 arrangementer inkludert skolearrangementer er med på å gjøre festivalen kjent gjennom hele året. De har spennende kreative skrivekurs med etablerte forfattere, med opplæring av bokbading, novelleskriving og bli kjent med forfattere. Aktiviteter gjennom hele året til skoler og barnehager er med til å stimulere leseinteressen for barn og unge. 

SILK har ellers gjennom hele året hatt satelittarrangement både for voksne og rundt om på skoler i regi av READ ON, et EU-prosjekt der de samarbeider med seks land, Portugal, Spania, Irland, Italia, Storbritannia og Norge. Under festivalen blir det fokus på tegneserier, men også en konsert med Linn Isabel Eielsen fra Haugesund.  

-Det er et viktig ønske for festivalledelsen å opprettholde kvaliteten på alle arrangementene, gjennom festivaluken og resten av året. Vi har også samarbeid med med to andre lokale litteraturfestivalene Falturiltu og Blest. Festivalstyret har allerede nå gjort avtaler med forfattere i nasjonal og internasjonal toppklasse til neste åres festival, forteller John Rullestad fra SILK-styret.

 

Karmøy folkebibliotek i Kopervik vil i ordinær åpningstid ha bokmarked under hele SILK-uken. Vil du sikre deg en godbit til kroner 5 av biblioteket så bør du dukke opp under det populære bokmarkedet. Det blir salg av romaner, krim, faktabøker, tidsskrifter, filmer og barne- og ungdomsbøker. 

Johan Lunde fra Skudeneshavn er med i programmet for å bli hedret for sin etusiasme og dugnaden ved byggingen av leirstedet Fredtun, hvor han drev utstrakt ungdomsarbeid med ulike aktiviteter. Døtrene hans, Grethe Lunde Øvrebø og Dagmar Lunde, har dette året skrevet bok om Fredtun og arbeidet faren la ned der. Geir Sommerfeldt vil intervjue forfatterne. 

SILKeMøter med lokale forfattere er populært og Odd Erik Færevåg,Å finne trøyst i litteraturen og Karen Hesseberg sin debutbokTakknemlighet, en reise i daglige små gleder og underfundigheter er bøker som vil bli bokbadet av Nina Lill Vestre.

Forfatteren Vigdis Hjorth med boken, Er mor død, har fått strålende kritikker, og vil sammen med forfatter Arne SvingenMin sønn, blir bokbadet av populære Jan H. Landro. 

Forfatter Bjørn Sortland blir med når SILK a la carte med mesterkokk Finn V. Lothe blir presentert med en tre-retters middag.   

Vil du forstå dagens konflikter i Midtøsten, må du kjenne regionens historie. Odd Karsen Tveit deltar med sin store kunnskap og rike kildetilfangst. 

Mimir Kristjansson er journalist, forfatter og politiker fra Stavanger. Med boken, Rørende og politisk om det totale utenforskap, vil han bli intervjuet av journalist Asbjørn Slettemark. 

Fotograf Tord F. Paulsen om årets bok i Rogaland, Plattformen som ikke kunne velte. Prosjektet er et dokumentarisk samarbeid mellom forfatter Marie Smith-Solbakken, og består av en serie portretter samt tekst basert på bokutgivelsen «Alexander L. Kielland»-ulykken. Ringene i vannet. Dette er et gratisarrangement i samarbeid med Karmøy Folkebibliotek, Rogaland fylkeskommune og LO Rogaland. 

SilkeKrim med den lokale forfatteren Agnes Matre og forfatter Lene Lauritsen Kjølner. De vil bli bokbadet av den lokale forfatteren Geir Tangen. Dette blir nok en grøssen aften. 

SilkeFotballkveld med bl.a. Davy Wathne, Mimir Kristijansson, Asbjørn Slettemark og lokale John K. Haaversholm kan nok bli årets fotballkveld.  

Helene Uri kjent forfatter og språkviter vil delta sammen med forfatter Olaug Nilssen som fikk sitt store gjennombrudd med, Få meg på, for faen

SILKEeMøter med forfatterne Helga Flatland og Nina Lykke. Jan H. Landro vil bokbade disse forfatterne. 

Det blir gratis SILKeAnimasjonsverksted med Audun Nedrelid for barn unge. Deltakerne vil få en innføring i “Stor motion”-teknikken, der de skal finne på en enkel historie som de lager i 2D.  

Muntre fortellinger blir det også når Gry Blekastad Almås vil fortelle sitt god kjennskap til vforbindelsen Norge–Storbritannia. I Norbritannia søker forfatteren svar på hvordan det norske har preget det britiske, hvilke spor vi har lagt igjen etter oss, og om det finnes et norsk Storbritannia.  

Mikal Olsen Lerøen med boken, Pappas siste reis, er en spenningsdokumentar om norske krigsseilere i Persiabukten og et uskrevet og mørkt kapittel i norsk moderne historie. Vår lokale John Kaare Hoversholm vil intervjue forfatteren. 

På lørdagen blir det endelig en gratis teaterserie for barn fra 2 år, Alle har en liten dør bak øret . Forestillingen tar utgangspunkt i nyskrevet, norsk poesi, der diktene er satt sammen til små, poetiske forestillinger. Annlaug Børsheim har satt musikk til flere av diktene, og sammen med skuespiller Vibeke Flesland Havre, scenograf Mari Watn og lysdesigner Silje Grimstad har de laget et poetisk univers for barn i alle aldre. Teksten er dikt skrevet av Per Olav Kaldestad, Ruth Lillegraven, Gro Dahle, Svein Nyhus, Christian Løchstøer, Ragnar Hovland og Synne Lea. Diktene er satt sammen til helhetlige forestillinger med musikk og skyggeteater som virkemidler. Denne lørdagen blir magisk for de små. 

Øystein Morten er religionshistoriker og sakprosaforfatter. Olav Tryggvason var oldebarnet til Harald Hårfagre, vokste opp i Russland, innførte kristendommen i Norge og grunnla Trondheim før han døde i slaget ved Svolder i år 1000. Historikeren Øystein Morten har reist i Olav Tryggvasons fotspor og funnet en helt annen historie om Olav og hans tid. Forfatteren blir bokbadet av Jan H. Landro. 

Linn Skåber er skuespiller, komiker, tekstforfatter og forfatter og med boken, Til ungdommen, som er spennende, fin, morsom og rar bok. Boken er nydelig illustrert av Lisa Aisato. Skåber vil bli intervjuet av Trude Teige. 

SilkeKlassisk med lokale Nils Økland med Hardanger-fele, fiolin og viola d’amore vil nok bli en klassisk og flott musikalsk kveld. 

SilkeTema der Asle Toje forteller om Den politiske situasjonen i Europa. Toje har mange slektninger i Skudeneshavn ettersom hans mor er herfra. Han regnes som en av landets mest lovende unge statsvitere., og er medlem av nobelkomiteen.   

SILKeMøte med forfatterne Erik Fosnes Hansen og Hanna Stoltenberg. Forfatterne blir intervjuet av Jan H. Landro. 

Det hele avsluttes med SILKedrømmekveld med Thom Hell. 

Smittevern blir viktig under festivalen 

SILK har nedsatt en egen smittevernkomite, og har hatt befaring i alle lokaler for å sjekke hvordan smittevernet kan ivaretas på en best mulig måte innenfor de til enhvertid gjeldende krav og retningslinjer. 
Når du kommer til SILK-arrangementene er det viktig å være i god tid. På grunn av smittevern vil inn- og utslipp ta noe lenger tid, og det vil være antibac ved inngangsdøren som alle kan bruke. Alle oppfordres til å holde en meters avstand til andre publikummere og frivillige vakter. Hold deg hjemme om du er syk! 

Bli med på en spennende og innholdsrik festival i idylliske Skudeneshavn. 

Ønsker du å delta på SILK-litteraturfestival – så kjøp billett på TicketCo.  

Styret for SILK har sett på ulike løsninger for å ivareta avstandskravet. Her ser vi styremedlemmer som tester 1-meteren på Gamle Verkstedet, hvor de fleste av årets arrangementer skal være.