Informasjon til fastleger i Karmøy

Denne siden gir en oversikt over kurs for fastleger, materiell for leger under utdanning, samt nyheter og retningslinjer fra helsemyndighetene.

Innholdsfortegnelse

Kurs

Meld deg på kurs for å vokse personlig og i jobben. Du kan ta kurs med kommunen eller nettkurs fra norske helsemyndigheter.

Introkurs - Rask psykisk helsehjelp 

Tid: Det bli satt opp nye kurs fortløpende hver 3.uke. 

Varighet: 2 tirsdager fra kl 12 – 14:30.

Sted: Grensegaten 1, Kopervik (Kopparen, 2. etasje)

Hvem passer det for?

Kurset passer for personer med symptomer på angst, depresjon, stress og utbrenthet.

Formål

Kurset gir en innføring i vanlige psykiske helseutfordringer, inkluderer informasjon/forelesninger, øvelser og oppgaver. Målet er å utruste deltakerne med kunnskap og mestringsstrategier for å håndtere psykisk ubehag og forebygge det, samt etablere dialog med deltakerne.

Påmelding:

Kursdeltakere melder seg på ved å ringe 52 81 16 30.

Kurs i basal demensutredning for leger 

Nasjonalt senter for aldring og helse har i samarbeid med Helsedirektoratet utviklet et kurs i basal demensutredning for leger i kommunehelsetjenesten, basert på nasjonal faglig retningslinje om demens. Kurset er knyttet opp mot læringsmål i allmennmedisin og godkjent av Den norske legeforeningen med 6 valgfrie kurspoeng til videre- og etterutdanning i allmennmedisin. Informasjon og påmelding finnes på Nasjonalt senter for aldring og helse sin nettside og DNLF sin kurskatalog.

Revidert gravplassveileder ved dødsfall

I 2023 gjennomgikk Gravplassveilederen en revisjon som introduserte nye regelverk og krav for gravplassmyndighetene, inkludert et krav om offisiell dokumentasjon på en persons død før kremasjon eller begravelse kan initieres. Dette krever at gravplassmyndighetene utelukkende henter informasjon fra folkeregisteret, med taushetsplikt rundt anskaffelse av sensitiv informasjon fra andre kilder. Forsinkelser i registrering av dødsfall i folkeregisteret, ofte på grunn av sen innsending av dødsattester av leger, fører til forsinket gravlegging eller kremasjon. Dette er problematisk spesielt når dødsfallet skjer utenfor en helseinstitusjon. Ifølge gravplassloven skal kistebegravelser foretas innen 10 virkedager etter et dødsfall. Tilsvarende frister gjelder for kremasjon, for å sikre verdig og rettidig håndtering av de avdøde. For mer informasjon, besøk Gravplassveilederen.

Turnus/LIS1- i kommunen

Karmøy kommune tilbyr 5 faste stillinger for leger i spesialisering (LIS1). Disse stillingene finnes på følgende steder: Haugaland Medisinske senter, Norheim legesenter, Bygnes kommunale legesenter, Kopervik legesenter og Åkra legesenter. LIS1-leger er en viktig ressurs i legetjenesten.  Mer informasjon finner du nederst på siden.

 

ALIS er en lege i spesialisering del 3 (LIS3) i allmennmedisin.

Fra 1. mars 2019 må alle fastleger enten være spesialister i allmennmedisin eller være i spesialisering. For mer informasjon, se spesialistforskriften.

Følgende må være oppfylt for å kunne søke om å bli spesialist i allmennmedisin: 

  • Fem år tjenestetid
  • Allmennmedisinsk tjeneste 
  • Åpen uselektert praksis i minimum to år, opp til fire og et halvt år 
  • Annen allmennmedisinsk tjeneste inntil to og et halvt år 
  • Institusjonstjeneste i minimum seks måneder
  • Oppnå alle læringsmål som beskriver kompetansen spesialisten skal ha etter endt utdanningsløp. For å jobbe med læringsmål kan man gjennomføre læringsaktiviteter
  • Individuell veiledning i fem år, eller fra tidspunkt for konvertering til ny ordning 
  • Gruppeveiledning to år. Det ene året i gruppeveiledning skal være samtidig som ALIS har tjeneste i åpen uselektert praksis 
  • En vesentlig del av utdanningen må gjennomføres tilknyttet en registrert utdanningsvirksomhet 
  • Obligatoriske og valgfrie kurs

Tilrettelegging for sykehustjeneste

Karmøy kommune har inngått avtale med Helse Fonna om gjennomføring av institusjonstjeneste. 

Helse Vest RHF har, for å legge til rette for sykehustjeneste for Allmennleger i Spesialisering (ALIS), fra 2023 etablert en ALIS-portal som skal bistå til informasjon og registrering av aktuell tidsperiode for utdanning i spesialisthelsetjenesten..

ALIS skal gjennomføre minimum 6 måneders tjeneste i godkjent utdanningsvirksomhet eller tilsvarende kommunal helseinstitusjon for å oppnå læringsmål ALM 055 og ALM 085, Side 2 av 3 kompetanse i samhandling og selektert pasientpopulasjon. Sykehusene er avhengig av en velfungerende og høyt kompetent fastlegeordning, og det er derfor viktig med et godt samarbeid mellom spesialisthelsetjeneste og primærhelsetjenesten. Primærhelsetjenesten skal sørge for informasjon til de som er aktuelle kandidater for å registrere seg. Fastlegene må selv aktivt registrere seg i portalen og legge inn sine preferanser og ønsker/behov. ALIS .

Hvem kan registrere seg? Allmennleger som har tjenestegjort i allmennpraksis i minimum tre år. For å oppnå ALM 055 og ALM 085 anbefales minst seks måneders tjeneste. ALIS skal delta i vaktordning der dette finnes, og får veiledning på samme måte og nivå som egne LIS i helseforetaket. Ansettelsesforholdet kan ikke forlenges med mindre det oppstår langvarig sykdom eller andre vektige grunner hos kandidaten. Når perioden er over, opphører arbeidsforholdet uten oppsigelse fra noen av partene. 

Mer informasjon finner du nederst på siden.

Samarbeid med NAV Karmøy-Bokn

Fastlegene er en svært viktig støttespiller for at NAV skal kunne ivareta brukernes rettigheter etter Folketrygdloven. NAV Karmøy-Bokn har tro på at samarbeidet mellom NAV og fastlegene kan forenkles gjennom dialog og bedre kjennskap til hverandres arbeidshverdag og problemstillinger. NAV Karmøy-Bokn stiller gjerne på samarbeidsmøter enten individuelt med fastlege/LIS1 eller i fellesskap med flere leger tilknyttet ved samme kontor. Se også info under “Nyttige lenker” nedenfor.

Kontakt avdelingsleder NAV

E-post: Tina Bru Håkonsen 

Telefon: 55 55 33 33 

Legevakt

I henhold til akuttmedisinforskriften § 6 skal det alltid være minst en lege tilgjengelig for legevakt hele døgnet. Ut over dette er det kravet om forsvarlighet, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1, som avgjør hvilken legebemanning kommunens legevaktordning skal ha. Fastlegeforskriften § 13 gir plikt (ikke rett) for fastlegen å delta i kommunal eller interkommunal legevakt utenfor åpningstid, samt delta i kommunens organiserte øyeblikkelig hjelp-tjeneste i kontortid, herunder være tilgjengelig i nødnett og ivareta utrykningsplikten. Forhold som gir rett til fritak fra legevakt er regulert i fastlegeforskriften § 13 og SFS 2305 § 7 punkt 7.2. Helsesjef behandler søknader om fritak.

Det er to legevakter som gir tilbud til innbyggerne i Karmøy. Den geografiske inndelingen er slik at beboere nord for Bø-krysset hører til Haugesund legevakt og øvrige til Karmøy legevakt i Åkrehamn. Fastlegene som ikke har fritak har legevaktplikt ved én av legevaktene. Ifølge avtale med Haugesund kommune skal seks leger i Karmøy ha vaktplikt ved Haugesund legevakt. Øvrige har vaktplikt ved Karmøy legevakt. Haugesund legevakt administrerer vaktlister for alle legene ved denne legevakten. Ved Karmøy legevakt administreres vaktlistene av avdelingsleder.

Leger som deltar i legevaktsordningen må gjennomføre en opplæring og innfri gjeldende sentrale og lokale krav. 

Ved sykdom og annet fravær på kort varsel har avdelingsleder for legevakten på vegne av kommunen rett til å beordre lege til legevakt på kort varsel.

I tillegg til allmennpraktiserende leger i Karmøy kan også andre leger inngå i legevaktordningen. Disse blir satt opp på vikarlisten etter godkjenning av medisinsk faglig rådgivende lege. Vikarene har ikke vaktplikt og kan ikke beordres.

Rutinen ved fravær på kort varsel er følgende: Det blir sendt ut melding via SMS  til alle vaktlegene med invitasjon til å påta seg ekstravakt ved å besvare SMS innen 30 minutter. Ved manglende respons iverksettes ringerunde for tilkalling i henhold til oppsatt liste. Beordret lege settes sist på listen til neste gang det oppstår fravær på kort varsel. På denne måten unngår en at den samme legen opplever å bli beordret flere ganger på rad. 

Fastlege som slutter 

Fastleger som slutter har plikt til å sørge for at journaler avleveres på riktig måte til Norsk helsearkiv. 

Informasjon om ordningen som trådte i kraft 1. oktober 2021 finner du på helsedirektoratet sine nettsider.

Før legen har avlevert pasientarkivet vil kommunen måtte henvise tidligere pasienter som ber om å få utskrift av journaler, om å ta direkte kontakt med tidligere fastlege, selv om denne er sluttet.  

Når legen har avlevert pasientarkivet til Norsk helsearkiv vil kommunen kunne informere pasienter som henvender seg, om å få utskrift av journaler direkte via Helse Norge.