Nyttig om karantene og kontakt

Sist oppdatert 12. mars 2020 11:11
Smittevernlege i Karmøy Martin Eikrem

Smittevernlege i Karmøy, Martin Eikrem

Stadig flere blir satt i karantene på Haugalandet, og mange kan kjenne på uro ettersom kanskje en kollega, nabo eller et familiemedlem får beskjed om å være i karantene. Hva betyr det å være i karantene og hva betyr det for de som bor i samme hus eller har vært på besøk?

Smittevernlege Martin Eikrem gir deg svar her.

Hva innebærer karantene?

-Å være i karantene betyr at du kan ha vært utsatt for smitte, og at du derfor skal holde deg hjemme i tilfelle du skulle utvikle symptomer. Du kan ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser og offentlig transport, samt unngå andre steder der man lett kommer nær andre. Når man er i karantene, er det begrenset smittefare før du utvikler symptomer. Det er da akseptabelt at andre i husstanden kan leve som normalt, forklarer Eikrem.

Forskjell på å være i karantene og i isolasjon

-Når man er i isolasjon, har man symptomer og er et mistenkt tilfelle. Da oppholder man seg strengt for seg selv og har ikke kontakt med andre. Da blir andre som har hatt nærkontakt med deg, for eks i husstanden “oppgradert” til karantenestatus. Man kan lese nøyaktig råd om gjennomføring av karantene og isolasjon, inkludert råd til husstandsmedlemmer, på fhi.no eller HelseNorge, forklarer smittevernlegen.

Er det grunn til bekymring for de som har vært i kontakt med noen som er i karantene?

-Det er få i karantene som er smittefarlige. Likevel kan noen av dem utvikle symptomer og blir da smittsomme. En liten andel kan også få veldig svake symptomer mens de er i karantene, nesten uten at de merker det. Derfor oppfordrer vi sterkt alle som har karantene om å respektere retningslinjene for dette, ellers kan de bli smittespredere. En stor andel av disse blir aldri syke, men noen kan få symptomer, og da er det viktig at de tar kontakt med helsetjenesten for test, sier Eikrem.

Hvordan ser du for deg utviklingen av smittespredningen på Haugalandet?

-Vi har mye smitte i våre nærmoråder på Vestlandet, slik at vi forventer smittetrykket vil øke ytterligere også her, forklarer legen.

Hva er det viktigste hver og en av oss kan gjøre nå?

-Det viktigste vi kan gjøre, er å være svært nøye med håndhygiene. Vask hendene godt i såpe og vann ofte, ta med håndsprit i lommen. Hvis du er forkjølet, unngår du nærkontakt med andre, og spesielt sårbare mennesker. Forsøk å unngå store folkemengder. Tenk nøye gjennom om du må gjennomføre planlagte reiser, dette kan spre smitte, sier smittevernlegen.

– Vi må regne med at vi snart har mer utbredt smitte også lokalt. Det betyr at vi ikke alltid vet når vi kommer i kontakt med virus. Likevel kan vi ikke fullstendig stenge oss inne eller beskytte oss fra viruset, men vi gjør det vi kan for å beskytte sårbare og svake grupper som kan bli alvorlig syke.

Karmøy kommunes temaside om coronaviruset