Stor interesse for kommunestrukturdebatt

av Eivind Jahren sist endret 04.09.2015 - 15:13
Torsdag startet biblioteket «Karmøydebatten» med et folkemøte om kommunestruktur. Det ble en kjekk demonstrasjon på bibliotekets nye rolle som arena for samtalen.

Sammen med Karmøynytt inviterte biblioteket i Kopervik til det første av en serie halvårlige møter under betegnelsen Karmøydebatten. Noe av bakgrunnen er at bibliotekene er blitt tillagt en ny rolle som møteplass og formidlingsarena.  Første tema ut var framtidig kommunestruktur på Haugalandet. Det markerte samtidig starten på en serie av fem folkemøter om samme tema i Karmøy kommune. 85 personer lot seg lokke ut av godstolen torsdag kveld.

For å få fart på diskusjonen, var Geir Toskedal hentet fra Stortinget. Uten å flagge sitt eget standpunkt stilte kommunens egen representant i Kommunal- og forvaltningskomiteen en rekke utfordrende spørsmål til politikerpanelet som han nok ikke fikk så mange svar på: - Karmøy, Haugesund og Tysvær er store, robuste kommuner som vil greie seg til «evig tid». Men er det lurt? Er det endringsvegring vi ser når mange har bestemt seg for hva de mener før temaet er skikkelig utredet? Hvor er forhandlingsrommet?

Toskedal forsøkte å argumentere for at det er mulig å møte prosessen med litt undring og engasjement, selv om en har en foreløpig oppfatning om hva som er riktig svar. Han møtte en viss forståelse hos noen av partiene. Noen få har ikke har bestemt seg, andre har bestemt seg, men ønsker likevel å se an den påbegynte mulighetsstudien om Ytre Haugalandet). Atter andre avviser langt på vei hele problemstillingen og dermed tanken om at prosessen kan være nyttig. Det eneste alle er enige om, er en folkeavstemning om temaet neste vår.

Kommunestrukturdebatt

Mye av diskusjonen dreide seg om spennet mellom forskning og følelser. Og selvsagt om kommunale tjenester.

Diskusjonen torsdag ga ikke mye grunnlag for håp hos de som måtte være for en kommunesammenslåing, det være seg med Tysvær, Utsira, Bokn eller Haugesund. Utredningen pågår imidlertid for fullt og skal være ferdig like før advent. Et felles kommunestyremøte for Haugesund, Tysvær, Sveio og Karmøy vil markere starten på innspurten i prosessen i kommunene som skal være avsluttet før sommeren. Etter det skal fylkesmannen innstille og regjering og Storting konkludere.

Harald Dale gjorde sitt ytterste for å erte opp politikerne og ga også god mulighet for de frammøte til å komme til orde i den tidvis underholdende debatten.

De øvrige fire folkemøtene om kommunestrukturen blir:

1. oktober - Norheim kulturhus, tema: Fastlandet

15. oktober - Skudenes ungdomsskole, tema: Utkant

12. november - Torvastad skole og kultursenter, tema: Bygde og ungdommen

19. november - Karmøy kulturhus (Åkra), tema: Verdiene og identiteten.

Side-alternativer

Byplanlegging

Facebook 2 ikon Twitter-ikon Instagram You Tube RSS-Ikon

Kommende hendelser
Konsert med Samuel Ljungblahd
26.04.2018 - 19:30
Ljungblahd er en av Nordens heteste gospelsoangere. Sammen med et ...
Avaldsnes kirke
Torvastad Sessions #6 - Ring Van Möbius
26.04.2018 - 20:00
Med Hammond-orgel fra ‘68, fuzz-bass & en god dose nostalgi spiller ...
Torvastad skole og kultursenter, Hålandvegen 150, 4260 Torvastad
Ordførerens time på biblioteket
29.05.2018 - 17:00
Ta en kopp kaffi og slå av en prat med ordfører Jarle Nilsen.
Karmøy folkebibliotek, Kopervik
Tidligere hendelser…
Kommende hendelser…
Rettigheter tilhører Karmøy kommune.