Gina Krog fra Karmøy

av Kristine Tveit sist endret 14.10.2013 - 10:46
Historien om Gina Krogs år i Karmøy er nå skrevet. Historien er kommet ut i et flott hefte som også ligger på nettet. Historiker Merete Sønsterud har gjort dypdykk i arkivene og skrevet en spennende og interessant historie om vår store nasjonale stemmerettsforkjemper.

Stemmerettens mor Gina Krog bodde på Karmøy da hun var liten. Hun hadde hele sin familiebakgrunn fra Skudenes. Krog var kjent som en radikal og kompromissløs forkjemper for kvinners rettigheter. Hun var sentral i organiseringen av den norske kvinnebevegelsen, særlig i kampen for kvinners rett til å stemme.

 

 

11. juni 2013 var det hundre år siden norske kvinner fikk full stemmerett på lik linje med menn. Norge var blant de første landene i verden som innførte allmenn stemmerett for både kvinner og menn.

Det er av nasjonal interesse at Karmøy kommune fokuserer på Gina Krogs år på Karmøy. Stemmerettskomiteen, oppnevnt av regjeringen, løftet fram fire kvinner som ble æret for sin innsats for kvinnestemmeretten og kvinnesaken. Gina Krog var en av dem. Til prosjektet Gina Krog fra Karmøy fikk Karmøy kommune støtte både fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og fra Rogaland fylkeskommune.

Gina Krog (1847-1916) ble født i Flakstad. Hun flyttet til Skudenes allerede i 1848 og bodde der til hun var 8 år gammel. I prosjektet Gina Krog fra Karmøy har vi sett på hvordan hun hadde det på Karmøy, hvor hun bodde, hvem hun bodde sammen med og hva som hendte av små og store begivenheter i familien og lokalsamfunnet. Vi er på Karmøy i perioden 1848 – 1855. Historien starter i Lofoten og avsluttes i Kristiania.

Historiker Merete Sønsterud har skrevet historien om Ginas år på Karmøy og gjort dypdykk i arkivene. Skuespiller Nina Sele har, i samarbeid med regissør Nina Lill Veste, skrevet en monolog om Gina. Nina Sele turnerer i disse dager med monologen bl.a. for Den kulturelle spaserstokken og Kulturskrinet i Karmøy. Utdrag av monologen ble fremført under festforestillingen i Falnes kirke på Gina Krogs fødselsdag 20. juni i år.

Side-alternativer

Valg

Byplanlegging

Facebook 2 ikon Twitter-ikon Instagram You Tube RSS-Ikon

Kommende hendelser
UTGRAVING AV KONGSHALLEN PÅ AVALDSNES
24.08.2017 - 13:30
Kongsgårdprosjektet gir omvisning i utgravingsområdet torsdag 24. ...
Avaldsnes ved kirken
Ordførerens time på biblioteket
29.08.2017 - 17:00
Velkommen på biblioteket i Åkrehamn og ta en opp kaffe og slå av en ...
Karmøy folkebibliotek, Åkrehamn filial
Karmøydebatten - Kvinner i politikken
31.08.2017 - 19:00
Siv Karin Kjøllmoen fra Fagforbundet vil holde et innlegg om hvorfor ...
Hovedbiblioteket i Kopervik
Den nasjonale bibliotekdagen
01.09.2017 - 10:00
Bibliotekene i Karmøy vil feire dagen med forskjellige aktiviteter. ...
Hele Rogaland leser
01.09.2017 - 11:00
Karmøy folkebibliotek starter utdelingen av årets bok "Øverst på ...
Karmøy folkebibliotek, Kopervik
Tidligere hendelser…
Kommende hendelser…
Rettigheter tilhører Karmøy kommune.