Kunst og politikk på timeplanen

I vår har DKS Karmøy (Den kulturelle skolesekken) satt kunst og politikk på dagsordenen for våre elever i 6. klasse.

Skolene ble invitert til kunstutstilling og verksted med kunsthåndverker i galleriet på Kopervik kulturhus, omvisning på Rådhuset og skulpturvandring i Kopervik sentrum.

Utstillingen “Rytme og urytme” av kunstner Karoline Emmerhoff ble til midt under pandemien. Ved hjelp av kunstverkene i utstillingen har Karoline forsøkt å skildre måten rytmen i hverdagen de siste to åra har blitt forstyrret for oss alle. Dette har blitt til en utstilling og verksted der kunstneren samtaler med elevene om hva som er livsrytmen vår, og hva som kan være som kan med på å forstyrre denne.

Noen av kunstverkene symboliserer rytme og symmetri, orden og tilstand, mens andre verk viser hvordan det kan se ut når rytmen går i stå. Det har blitt til en vakker utstilling, med mange gode samtaler med reflekterte og kloke elever, om de store og små tema i livet, der de har fått møte mange flotte kunstverk.

Flotte kunstverk fant de og på Rådhuset, der formidlere tok varmt i mot elevene, og viste de rundt i bygget der de store beslutninger i kommunen blir tatt. Elever har fått lov til å teste ordføreren og rådmannen sin stol, holdt i klubba som banker igjennom beslutninger i kommunestyret, og prøvd talerstolen til representantene.

Ordføreren sitt kontor har også blitt inspisert, og elevene har plukka opp mye ny kunnskap om hvordan kommunen blir styrt. Flere av de har også lovt å kikke nærmere på lokalpolitikken, så det er all grunn til å tenke optimistisk på rekrutteringen til politiske verv i framtida i Karmøy.
Formidlerne melder om kjekke dager med aktive og interesserte elever som har mange reflekterte meninger om både politikk og kunst.

Elevene har også fått vært med å teste ut det nye digitale skulpturformidlingskonseptet SkulpTur i Kopervik, som snart blir lansert.