Museum

Karmøy har fire museer som forteller historien gjennom de siste hundreårene. Museet i Mælandsgården ligger i gamlebyen i Skudeneshavn, og forteller om byen som vokste frem av sildefisket. Åkrehamn Kystmuseum og Karmøy Fiskerimuseum forteller historien om kystkulturen og fisket som har vært så viktig for Karmøy. På Visnes lå Norges største kobberverk som blant annet har levert kobber til Frihetsstatuen i New York. Nordvegen Historiesenter presenterer Norges historie gjennom 3500 år.

Visnes kobberverk var i sin tid det største og mest moderne i Nord-Europa. Gruven var i drift mellom 1865–1972 og det ble utvunnet 4.2 mill. tonn rågodskobber, sink og svovel. Åpent i sommersesongen.

Gå til Visnes gruvemuseum 

Museet ligger midt i den vakre, vernede trehusbebyggelsen i gamle Skudeneshavn. Byen vokste frem på 1800-tallet, i forbindelse med det rike sildefisket. På museet kan du få et innblikk i hvordan byen vokste frem og se hvordan en borgerfamilie levde for 150 år siden. Åpent i sommersesongen.

Museet i Mælandsgården

Museet, som ligger ved havnen, huser et stort antall gjenstander og fotografier som viser Karmøys fortid som et viktig fiskerisentrum og om kontakten mellom Vest-Karmøy og Amerika. Nora sjøhuset er et av de få sildesalteriene som ennå er intakt. Åpent i sommersesongen.

Åkrehamn Kystmuseum

Signaturbygget ligger som en arkitektonisk perle i Vedavågens vakre naturlandskap. Museet er tegnet av det anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta, som også har tegnet store landemerker som Den Norske Opera i Oslo og Biblioteket i Alexandria, Egypt. Utstillinger viser utviklingen innen fiskerinæringen fra den tid motoren kom, saltvannsakvarium og kafé. Åpent i sommersesongen.

Karmøy Fiskerimuseum

Her møter vi rikssamleren Harald Hårfagre som gjorde Avaldsnes til Norges eldste kongesete. Harald blir vår veiviser gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa. Harald forteller om sitt kongesete og lar deg møte noen av de fyrstene som satt på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken langs norskekysten.

Nordvegen Historiesenter