Besøk Avaldsnes

 

I Nordvegen Historiesenter får du høre historien om hvordan Avaldsnes ble Norges eldste kongesete. Du møter Harald Hårfagre som presenterer deg for noen av de herskerne som satt og kontrollerte Nordvegen fra Avaldsnes – helt fra bronsealderen til inn i middelalderen. For å fortelle historiene bruker vi film, lyd, lys, figurer og gjenstander.

Gravfølge i Magisk Teater

 

Et underjordisk bygg

Avaldsnes er et av Norges viktigste nasjonalhistoriske områder. Av hensyn til middelalderkirken og det historiske landskapet er det meste av Nordvegen Historiesenter gjemt under jorda.

Fra Karmsundet ser vi fasaden av glass og betong.  Fra kirkeplatået ser vi bare det runde inngangspartiet som skal symbolisere Mimes brønn, kunnskapens kilde i norrøn mytologi.


Inngangspartiet til Nordvegen Historiesenter

Les mer om Nordvegen historiesenter

 

Vikinggarden Avaldsnes ligger på Bukkøy, ei skogkledd øy nedenfor Olavskirken, like innenfor Skrattaskjær der Olav Tryggvason i 998 lot drukne en flokk med seidmenn.

På gårdstunet finner du langhus, leidangsnaust, rundhus og en rekke mindre bygg. De fleste bygningene er rekonstruksjoner av hus funnet andre steder i Rogaland. Vikinggarden viser oss hvordan vanlige bønder levde for rundt 1000 år siden.

Om sommeren er Vikinggarden åpen for turister. Da kan du møte vikinger som forteller om dagliglivet i vikingtida og viser ulike typer håndverk. Barna kan være med på leker, eller kanskje de heller vil fange krabber og vasse i vannet nedenfor vikingnaustet. Ved naustet er det også en grillplass som folk kan bruke.

I skoleåret blir gården brukt som historisk leirskole. Hvert år, den andre helga i juni, arrangeres det Vikingfestival her. Utenfor sommersesongen kan man etter avtale være med på omvisninger og gildekvelder.

 Rundt omkring på Bukkøy går det stier gjennom skogen for dem som ønsker å oppleve fred og ro.

Les mer om Vikinggarden Avaldsnes