Det er mange fine turområder i Karmøy kommune, bilder er fra Visnes.
Det er mange fine turer i Karmøy kommune, bildet er fra Visnes.
Kommunen har en egen portal for turkart, hvor du kan se turstier og hvilke vann du kan fiske i. Det er også en oversikt over hvor du ikke kan fiske på grunn av vasspest.
Se turkartportal her
Finn turer på UT.no
TellTur
Det er gøy å registrere turene sine. Derfor er Karmøy kommune med på TellTur. Det er et elektronisk system for turregistrering. På nettsiden eller i appen kan du hvert år finne 12 ulike turmål i varierende terreng og natur.
Les mer om TellTur på telltur.no
Bålbrenning
Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Dette betyr at det er forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er tillatt å grille hjemme i egen hage og på tilrettelagte grillplasser.
Ellers i året skal det meldes inn til brannvesenet hvis du skal fyre opp bål.
For Karmøy kommune er det Haugaland brann og redning IKS som har ansvar for dette.
Les mer om bålbrenning på brannvesenets nettsider
Fritidsfiske
Det er i Karmøy kartlagt 100 sjøfiskeplasser langs land og 43 fiskevann der alle har tilgang på fiske. Det er ulike regler for fiske i sjøen og i ferskvann. Og det er ikke alle vann en har lov å fiske i.
Les mer om fritidsfiske her
Er det trygt å gå på isen?
Det er svært mange vann i Karmøy kommune. Kommunen har derfor valgt ut syv vann for ismåling i tilknytning til de større tettstedene i kommunen. Målingene er utført som en service for kommunens innbyggere og er kun en orientering om den generelle is-situasjonen. Målingene gjelder kun vannet som er målt, isdybden varierer fra vann til vann. Karmøy kommune kan aldri garantere at isen på et vann er trygg – det presiseres at en hver som beveger seg på islagte vann alltid gjør det på eget ansvar. Og at det er anbefalt og utføre egne målinger i området en ferdes.
Ismåling, rutiner & anbefalinger
- De som tar andre med på isen (skoleklasser, institusjoner og organisasjoner) skal selv måle isen og vurdere forholdene.
- Ansamlinger av folk på is skal alltid unngås. Jevn belastning er alltid det beste.
- Alle som ferdes på is bør:
- Ikke ferdes alene
- Ha ispigger rundt halsen
- Ha tau lett tilgjengelig
- Det anbefales på det sterkeste å ha flytevest på.
- Ha mobilen i en gjennomsiktig plastpose og legg inn nødnummeret 110 på telefonen
- Leder for større grupper (skoleklasser, institusjoner og organisasjoner) skal ha tilgang til mobiltelefon med innlagt nødnummer (110), tau i sekken (min. 20m) og ha med ekstra flytemiddel.
- Skulle noen gå gjennom isen er det viktig at alle trekker seg bort fra åstedet og tilkaller hjelp, eventuelt kaster tau/redningsbøyer ut til den forulykkede, fra sikker avstand.
- Vær oppmerksom på at alle vann har utløp/innløp, og ved disse er isen alltid tynnere enn ellers. Strømninger i vann kan også gjøre at isens tykkelse varier mye og ved mildvær må ingen ferdes på isen.
- Overvann på isen isolerer slik at isveksten stanser til enten snøen er smeltet/komprimert, eller overvannet har frosset til is. Istykkelsen endres altså ikke, men det er to unntak: 1)Allerede svake steder med strøm under isen blir betydelig svakere. 2) Ved overvann vil det lokalt være små hull i isen der vannet har kommet opp (åthull), men som regel er de små eller mulige å se.
Isen må være
Mindre vann – minimum 10 cm
Større vann – minimum 14 cm
Flere vann i Karmøy kommune er regulerte vannmagasin. Vannstanden i disse vannene går opp og ned etter forbruk og tilsig, og isen vil derfor være veldig usikker. Det er ikke tillatt å ferdes på regulerte vann.
Vann som brukes som drikkevannskilde av kommunen er merket at de er drikkevannskilder og derfor også regulert. På vann som brukes til industrivann så er det opp til de som har konsesjonen å merke om vannet er regulert.
Ferdsel på regulerte vann er ikke tillatt.
Vi har 4 store og 3 små vann vi måler.
Tjøsvoldvatnet måler vi IKKE på grunn av at her er det så mye siv i hele vannet og til tider god gjennomstrømning av vann. Noe som gjør at det kan være VELDIG usikker på hva tykkelsen på isen er.
Kommunen vil ikke si om det er trygg is eller ikke. Dette er noe de som ferdes selv må beslutte. Dette på grunn av at det kan være store forskjeller på samme vannet og mellom flere vann.
En må huske at de målingene vi tar gjelder ikke nødvendigvis hele det vannet vi måler på. Vi måler ikke andre vann. Resultatene over er ment som en generell orientering om situasjonen i kommunen.
Se resultatene av ismålingene
Klikk på ikonene for å få informasjon om vannet og se de siste målingene som er gjennomført.
Motorferdsel i utmark
Loven om motorferdsel i utmark gjelder ikke bare utmark, men også vassdrag.
Når vi ferdes i naturen er det ikke ønskelig å høre en konstant during av motorlyd. Formålet med loven er ut fra et samfunnsmessig helhetssyn å regulere motorferdselen i utmark og vassdrag med sikte på å verne naturmiljøet og fremme trivselen.
Hvis du vil vite mer om motorferdsel i utmark og vassdrag, kan en se på veiledningen fra Miljødirektoratet
Ellers kan du lese motorferdselloven på lovdata.no