Sorteringsutstyr

De nye dunkene eies av renovasjonen, og er koblet direkte til ditt abonnement. Her kan du lese litt om dunkene og hvordan du kan få flere bioposer og sekker til plastemballasje.

Bildet av gutt som sitter på papirdunk. Bildet viser power knyttet på papirdunk for å få plastretursekker og en pose knyttet på matavfallsdunk for å få boposer. - Klikk for stort bilde

Alle renovasjonsbilene har med seg poser og sekker, så den vanligste måten å få nytt utstyr er å signalisere med en vanlig poser festet til lokket. Pose på papirdunken viser at du trenger sekker til plastemballasje, mens en pose på matavfallsdunken viser at du trenger bioposer. Når renovatøren har lagt igjen en ny rull, fjerner du posen. Er det for lenge å vente, eller la ikke renovatøren igjen ny rull? Da kan du låne av naboen, eller hente mer på servicetorget på rådhuset, Borgaredalen miljøpark eller på bibliotekene på Norheim, Kopervik, Åkra og Skudeneshavn. 

 

Bruk bioposer og den brune korga til matavfall

Bilde av matavfallskorg med biopose og matavfall - Klikk for stort bildeBioposene er biologisk nedbrytbare

 Posene du har fått utlevert er biologisk nedbrytbare. Benytt disse, og bruk for all del ikke plastposer til matavfallet. Plastposer brytes ikke ned, og fører til mikroplast i landbruksjorda. Posen knyttes igjen med to knuter, så holder avfallet seg på plass. Det er lurt å bytte pose før det er overfylt. 

Posene tåler ganske mye, men kan i sjeldne tilfeller revne. Er du redd for at posen skal revne, kan du ha posen oppi korga mens du bærer den ut. 

Korga du har fått utlevert er hullete og uten lokk av en viktig grunn: Den gjør at matavfallet får tilgang til luft. Det gir mindre lukt og søl. 

 

 

Finn igjen dine egne dunker

Alle abonnenter som ikke hører til samleplasser har egne dunker koblet opp mot sin egen adresse og abonnement. Likevel har mange dunkene samlet med naboene på tømmedag. Fra 2024 gikk vi over til å betale for antall restavfallstømminger. Det er derfor viktig at du sjekker at det er din dunk du triller tilbake etter tømming. Sjekk det hvite klistremerket på siden av dunken, og sørg for at din adresse står på de dunkene du triller hjem. 

 

Feil på utstyr eller trenger du rød boks?

Dersom det er feil på dunkene dine, eller du trenger rød boks for oppbevaring av avfall, kan du melde i fra om det via appen "Min renovasjon". 

 

Dunker til nye bygg

Du trenger ikke bestille dunker til nye bygg selv. Kommunen ordner dette når midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest utstedes. Dunkene kjøres vanligvis ut ca. 14 dager attest/tillatelse foreligger.