Fra “Menn i helse” til fast jobb

Karmøy kommune er med i rekrutteringsprogrammet «Menn i helse» hvor arbeidssøkende menn mellom 25 – 55 år tilbys et komprimert og forutsigbart utdanningsløp frem mot fagbrev som helsefagarbeider.

I 2020 og 2021 var det til sammen 15 som fullførte programmet i Karmøy kommune og to av dem har nå fått fast jobb på Vea sykehjem.

Fra lastebil og elektronikk til stell

Frode Aga Larsen og Vegard Mosaker hadde ingen erfaring fra helsesektoren før de av ulike årsaker måtte skifte beite. De ble introdusert for «Menn i helse» via NAV, og siden det har det gått slag i slag. I løpet av to år har de vært gjennom hele ni fag og ett år ute i lære.

– Jeg er stolt av meg selv, jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle drive med stell, du tror liksom at du ikke kan men så kan du, sier Frode Aga Larsen.

Han jobbet før på Hydro og som lastebilsjåfør men har nå fått seg fast jobb ved dementavdelingen på Vea sykehjem. – Hadde jeg valgt dette for 20 år siden, hadde jeg aldri angret, sier Aga Larsen.

Vegard Mosaker begynner snart i sin faste stilling som nattevakt. Han har jobbet med serviceelektronikk inntil han ble med på «Menn i helse».

-Jeg ville bevise for meg selv at jeg kan utvikle meg, og så er det jo veldig givende å hjelpe andre å føle mestring. Det gjør noe med deg, sier Vegard Mosaker.

Begge er enige om at det i starten var en del nye opplevelser og lukter som gjorde inntrykk, men at dette er en mulighet de aldri ville vært foruten. –Alt blir en vane, i følge Mosaker.

-En jobb å leve av

Øyvind Johannessen er fylkeskoordinator for «Menn i helse» Haugaland og Sunnhordaland og kan fortelle at kull 2021 er godt i gang med siste året.

-Vi har 8 dyktige menn som skal ut i lære til høsten. Målet er å få 8 menn fra Karmøy til å starte opp i kull 2022. Karmøy er den største aktøren med sine 8 plasser, sier Johannessen.

På landsbasis har ca 700 menn tatt fagbrev gjennom «Menn i helse». Av de oppgir 92 % at de i etterkant har en jobb å leve av. Noen har fått fast stilling, andre mindre stillinger, men tar ekstravakter som gjør at lønnen er å leve av.

-Du blir kanskje ikke rik, men for meg er trivsel vel så viktig som lønn og trivsel får du mer enn nok av, sier Aga Larsen

Er du mann nok? Les mer om «Menn i helse»