Fra Karmøy til New Bedford

Fra Gavel i nord til Skudeneshavn heter premierefilmen som skal lanseres i New Bedford 20. november. Filmen handler om norske innvandrere og kulturarv som reiste til Amerika Fairhaven og New Bedford på jakt etter et bedre liv.

Filmen er en gave fra kommunen og Aleksander Hauge til karmøy-amerikanerne i New Bedford og Fairhaven.

Den vil være en del av en serie programmer i New Bedford relatert til en utstilling “We Came to Fish, We Came to Work”. Historien viser den arbeidende innvandringen, og den kommersielle fiskeindustrien og andre aspekter ved havnefronten.

Vises også på Karmøy

Den norske premieren arrangeres av Mortholmen Sildesalteri på Karmøy kulturhus 26. november, og filmen åpnes om kvelden for alle på You-Tube. Ordfører Jarle Nilsen ser frem til at filmen kan vises til karmøybuer og andre interesserte.

Gjennom de siste 100 år

Filmen omhandler perioden like før 1930 åra til nå. På slutten av 1920-årene begynte karmøybuen å bosette seg i Seattle og New York. Det var personer fra vest Karmøy, flest fra Åkrehamn, men også personer fra nord-Karmøy og mange fra Skudeneshavn, Ferkingstad og Vea som dro til Amerika.

Karmøyfiskerne i Amerika

De fleste som kom fra Karmøy til New Bedford var oftest del av et migrasjonsnettverk, og noen tok imot og inkluderte dem. Tønnes Rasmussen utvandret i 1929, og drev fiske og startet sin egen næringsvirksomhet. I dårlige tider garanterte han for mange karmøybuer inn til Amerika, skaffet dem arbeid og gav dem kreditt selv når banken sa nei.

Historien om utvandringen og personene som ble legender i Norge og Amerika er noe som fasinerer og interesser mange. De fleste som utvandret blomstret opp med arbeid og nye yrker, og samtidig hadde de god kontakt med sin hjemkommune.

Kulturaktøren og musikeren Aleksander Hauge har en hovedrolle i filmen, og sammen med musiker Roger Pedersen presenterer han god lokal musikk.

Bilde fra innspillingen av Roger Pedersen og Aleksander Hauge på Mortholmen

Bjørn Erik Nordås har regissert, filmet og klippet filmen. Musikken er naturlig nok ved Aleksander Hauge. Jone Eikemo bidrar med en sang. Opptak i studio og optimalisering av lyd/lydeffekter er utført av Vegard Fossum og Einar Klubben.

Ett av de mange flotte bildene på filmen – vest av Karmøy, Kveitevikjå på Torvastad