Fokus på ernæring

Sist oppdatert 12. juni 2019 12:06

Etter at måltidsrytmen på kommunens sykehjem ble endret for et par år siden har det vært viktig å passe på at nattfasten for pasientene ikke blir for lang. Som et tiltak går personalet ved somatisk langtidsavdeling på Vea sykehjem hver kveld rundt med en serveringstralle for å friste pasientene til å forsyne seg med noe godt. Dette er et tiltak som har vist seg å være effektivt.

Fristelsestralla på Vea sykehjem er et populært og effektivt tiltak.


Det er to ansatte som bruker ca 15 minutter på å gå rundt med en «fristelsestralle» i hver sin korridor. De går rundt i stuene og inn på pasientrommene i 20.30-tiden. Ifølge leder for somatisk langtidsavdeling Merete Fjell Sandve er fristelsestralla svært godt mottatt, og mange pasienter venter på at personalet skal komme rundt med denne. -Pasienten spør ofte «Hva har du på tralla di i dag?», og det er ca. 80-90%  av de pasientene som er våkne som ønsker noe fra fristelsestalla. Det som er mest populært er supper. Kjøkkenet lager havresaftsuppe, melkesuppe, blomkålsuppe osv. Suppene står klar i kjøleskapet, og det er bare for personalet å varme den. Bananer er også veldig populært, men også annen frukt og kjeks.

Folkehelseinstituttet anslår at hver tredje pasient i sykehjem og hver fjerde mottaker av hjemmetjenester er underernært eller i risiko for underernæring. Ernæring er derfor et viktig tema i pasientsikkerhetsarbeidet i hjemmetjenesten og ved sykehjemmene. 

Næringsgruppa ved Vea sykehjem har også prøvd ut å tilby/servere pålegg og grønnsaker til frokost og kvelds. Tidligere ble pålegg/ostefat satt på bordene med litt grønt på. Da spiste stort sett pasientene bare syltetøy. Når personalet går rundt og tilbyr blir det spist mye mer kjøttpålegg og ost – og ikke minst tomater/agurk/paprika. –Personalet klarer å motivere pasientene på en helt annen måte når de står med fatet og spør om de ønsker noe. For eksempel: «Vil du ha litt paprika på osten?» og «Vil du ha litt tomat på pålegget?». Tilbakemeldinger fra kjøkkenet er at det også er mye mindre pålegg som kastes når vi tilbyr pasientene på denne måten, fortsetter avdelingslederen.

Måltidstidene er omtrent like på alle sykehjemmene i kommunen. På Vea sykehjem er de nå slik:
  • Hverdager:
    • Frokost mellom kl. 08.00 og 10.00
    • Lunsj fra ca. kl. 12.00
    • Middag fra ca. 15.30
    • Kveldsmat ca. kl. 19.00-20.00
    • Senkvelds for de som ønsker det
  • Helg:
    • Frokost mellom kl. 08.00 og 10.00
    • Middag ca. kl. 12.30
    • Kaffemåltid ca. kl. 15.30
    • Kveldsmat ca. kl. 18.00-19.00
    • Senkvelds for de som ønsker det
Måltidstidspunktene er veiledende og kan variere noe fra dag til dag. Det er både avdelingsvis og individuell tilpassing.