En fasinerende historie skal fortelles og synges i naustet på Vikinggarden

24. juni har Haugesund teater i samarbeid med Lars Henrik Aarnes premiere på forestillingen Halvs saga. Den spennende historien formildes gjennom fortellerkunst, sang og nyskrevet musikk av Odin Staveland.

Teateret gleder seg til å gi folk på Haugalandet et glimt av en historie fra virkeligheten. En historie som få kjenner i dag, men som en gang ble fortalt over hele Skandinavia.

Kong Halv var tippoldebarn til kong Augvald som gav navn til Avaldsnes, og han var bestefar til Geirmundr Heljarskinn som boka Den svarte vikingen av Bergsveinn Birgisson handler om.

Kong Halv levde på 700-tallet, og han var en av de mest berømte vikingheltene i sin tid. Han har fått en egen saga diktet om seg, dessuten er han omtalt i flere av de gamle kvadene. I følge gamle slektstavler kan Halv være kongen som er gravlagt i en av skipsgravene ved Karmsundet, Storhaug eller Grønhaug.

Sagaen forteller at Halv og krigerne hans var sterke og modige, og at de var svært dyktige sjøfolk. Men selv om de kjempet mange slag, så la Halv ned det på påbudet til mennene sine at de alltid skulle behandla kvinner med respekt, og at de aldri skulle hærta kvinner eller barn.

Halv har fått ord på seg for å være en edel helt som var godt likt og høgt respektert av alle. Likevel går det galt når han kommer hjem for å overta riket som stefaren Åsmund har styrt på hans vegne. Da opplever kong Halv et grufullt svik. Og da er vi inne ved kjernen av denne fasinerende historien som skal fortelles og synges om 24. 25. 26. og 27. juni. Bli med og kjøp billett på TicketCo.

I 1998 ble det reist en bauta til minne om kong Halv på Vikinggarden, mange hundre år etter at han ble drept. Runeinnskriften på steinen forteller at Holmrygene reiste denne steinen til minne om kong Halv