Du grønne glitrende tre

Jula nærmer seg med stormskritt, og enkelte har allerede kjøpt inn juletreet. Men hvis det skal holdes fint og grønt hele jula må det behandles riktig.

Juletreet er viktig del av jula.

Litt om Juletreet

Juletrær er en tradisjon som i Europa strekker seg tilbake helt til 1500-tallet, men i Norge er første skildring om juletre i stua fra et barndomsminne tilbake til 1822 i Christiania.

Gran, furu og enkelte ganger også einer, var det meste brukte juletrevalget før. Helt etter hva som var det enkleste å få tak i nærheten. Men nå har edelgranen tatt over markedet, de fleste av juletrærne er vokst opp i Norge, men det importeres også fra blant annet Danmark for å fylle opp etterspørselen. Og i skogbruket er juletredyrking en stadig viktig næring. Men hva slags tre som velges til å innta hedersplassen i stua i jula avhenger nå av flere ting enn hva som bare er tilgjengelig ute i skogen. Nå spiller faktorer som; utseende, lukt, farge og holdbarhet. Hvis en for eksempel får en balsamgran, så kan det lukte litt av appelsin av nålene. Med fargen, så kan det variere fra litt lysere grønne trær til mørkegrønne og også grå- eller blåaktige trær. Men for mange er nok formen det viktigste, og at den holder seg bra og ikke drysser.

Kunstig vs. naturlig tre

Det er en stadig kamp mellom partene, kunstig eller naturlig, i denne sammenheng er det ikke snakk om fotballbaner, men juletre. Men mange spør seg hvorfor velge naturlig når en har fine kunstige?

Kunstige ser bare finere og finere ut, til og med ferdig med lys på hos enkelte. Du har det samme treet i flere år, og du slipper å ha mye nåledryss på gulvet. Mangler du lukta, kan en jo bare bruke luktspray med granlukt.

De som ønsker vanlige naturlige treslag mener at en med naturlig tre så støtter en de lokale juletreprodusentene, som har dyrket frem dette. De sier også at dette er det mest klimavennlige juletreet en kan få. Forskning har vist at hvis en skal ha samme co2-fotavtrykk på naturlig juletre og kunstig juletre, må du ha brukt det kunstige i minst 20 år.

Og det er minimalt med dryss, hvis du behandler treet på riktig måte. Og kunstig lukt kan ikke slå den naturlige lukta blir det også poengtert.

Hvilket juletre skal du ta inn, og hvordan?

Det første du burde se på når du skal få deg et juletre er å se på kvaliteten. Og vi vet alle diskusjonene om hva som er penest. Et tett fyldig, et mer «naturlig» preg, skal det være lite eller stort, bredt eller smalt? Men det er noe som er viktig for at et tre skal se fint ut uansett.

  1. En gjevn og fin farge
  2. Tett og fin nålsetting
  3. Symetrisk
  4. Rett stamme
  5. Greiner jevnt fordelt over hele treet
  6. Et toppskudd
Slik behandler du det

Når en ha velgt ut et og fått det hjem et det viktig at treet behandles på en riktig måte. Og ikke bare settes i foten, pynter det og glemmer det til en skal ta det ut. Gjør en det, har en oppskriften på mye barnåler, uansett type tre du velger.

Første bud for at et tre skal kunne vare en stund uten dryss er å få akklimatisert treet hvis det er kaldt ute. Her kan en bruke en garasje, kald kjeller eller entre. En burde i alle fall ikke sette det direkte inn i en varm stue.

Når du har fått det inn og det skal i foten, så burde du behandle det på samme måte som en ville gjort med snitt blomster, nemlig og lage et fersk snitt litt over det gamle, kanskje en 5 cm over. Og så sette det ned i varmt vann. Helst så varmt som du får det ut av springen. Dette for å åpne porene slik at treet får drikke så mye det vil. Og husk å ha nok vann i juletrefoten så lenge den står inne.

Husk at juletre kan føre til mange flere julegjester enn beregnet. Opp mot 20.000 kan det være, men ingen grunn til bekymring for de gjestene.