Koronaviruset – informasjon for Karmøy

Det er viktig at at alle som får luftveissymptomer er raske med å teste seg for korona. Dette gjelder også om du er vaksinert.

Informasjon om koronavaksinering er samlet på: Koronavaksine

Informasjon om koronasertifikat kan du lese på Helsenorge. Du kan også ringe Helsedirektoratets opplysningstelefon på 815 55 015.

Informasjon om testbestilling og testsvar finner du nedenfor.

Trenger du å komme i kontakt med oss? Skriv en e-post til corona@karmoy.kommune.no. Vi svarer deg innen ett døgn, ofte samme dag. Du kan også ringe vår koronatelefon på 52812360 (åpen 08:15-11:00 og 12:00-14:00, lørdag 12:00-15:00).

Positivt prøvesvar på hurtigtest hjemme? Ring 52857138 for å varsle (åpen man-lør 0815-1500).

Når bør jeg ta en koronatest?

FHI har utarbeidet et flytskjema til hjelp for å vurdere behovet for test.

Trykk på lenken over eller på bildet for å forstørre flytskjemaet.

• Alle personer med symptomer på covid-19, også vaksinerte, bør vurdere test.
  • Ansatte i helsetjenesten: For ansatte i helsetjenesten bør det være særlig lav terskel for testing selv med milde symptomer og selv om de er vaksinert.
  • Barn under 12 år: Foresatte avgjør om de ønsker at barn skal testes. Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes.

Karmøy kommune følger prioriteringene i FHI sine testkriterier.

Hvilken type test kan jeg velge?

• Dersom du har symptomer:
    • Laboratorietest (PCR-test) vil fortsatt ha mest pålitelig resultat. Vanligvis prøvesvar samme kveld.
    • Hurtigtest (antigen-test): Du kan også få utlevert 2 stk gratis hurtigtester (husstander med minst 3 medlemmer kan få 5 stk) på Koronasenteret. Utlevering er åpen mellom kl 08:15-09:15, eller kl 14:00-15:30 (tirsdag/torsdag 08:15-09:15 og 15:00-15:30). Tester utleveres gjennom vindu 20 meter før test-teltet. Du kan også kjøpe test selv på apotek/butikk (skal være CE-IVD-merket). God treffsikkerhet på personer med tydelige symptomer, men er usikre hos personer som ikke har fått symptomer ennå. Testens pålitelighet er avhengig av god og korrekt utførelse.
  • Er du nærkontakt til en smittet, skal du ikke bruke hurtigtest fra apotek/butikk, men teste deg i kommunen.
  • Positiv hurtigtest fra apotek/butikk? Isoler deg, bestill PCR-test hos kommunen, og ring 52857138 for å varsle (åpen man-lør 0815-1500).

ELEKTRONISK TIMEBESTILLING (PCR-test)

Du trenger Bank-ID for å bestille test. Dersom du ikke selv har Bank-ID, kan du få et familiemedlem/pårørende til å bestille på vegne av deg.

Hurtigtest (selvtest hjemme): Du kan også få utlevert 2 stk gratis hurtigtester (husstander med minst 3 medlemmer kan få 5 stk) på Koronasenteret. Utlevering er åpen mellom kl 08:15-09:15, eller kl 14:00-15:30 (tirsdag/torsdag 08:15-09:15 og 15:00-15:30). Tester utleveres gjennom vindu 20 meter før test-teltet.

Hvis du trenger hjelp: Ring vår koronatelefon på 52812360 (åpen 08:15-11:00 og 12:00-14:00, lørdag 12:00-15:00). Her kan du også få svar på testen din dersom du ikke har tilgang til HelseNorge.

If you think you may have been exposed to covid-19, or if you have symptoms, contact our Corona center: Electronic appointment book for covid-19 test.  If you don’t have Bank-ID, ask a family member to sign in for a test on your behalf. If this is not possible, please call 52812360 (open Mon-Fri 08:15-11:00 og 12:00-14:00, Sat 12:00-15:00).

Test av barn

• Barn 12 år eller eldre: Bør vurdere å teste seg ved nyoppståtte luftveissymptomer.

Luftveissymptomer kan være hoste, sår hals, nesetetthet og rennende nese. Barn med covid-19 behøver ikke å ha feber og hoste. De minste barna vil ofte ikke klage på vond hals og kroppsverk, men gjerne sutrer mer enn vanlig og/eller ikke vil spise (nedsatt allmenntilstand).

Se også kommunens film med tips til foreldre som skal teste barna sine (filmen ble laget før siste oppdatering fra FHI, slik at barn anbefales nå ikke å vente 48 timer på test, men teste seg raskt ved nyoppståtte symptomer):

Behov for test utenfor FHI sine testkriterier

Vi tester ikke for koronasertifikat. Vi tester heller ikke friske arbeidere som er pålagt test av arbeidsgiver ifm. påmønstring til arbeid på skip, offshore-installasjoner, før utenlandsreiser eller andre arbeidsreiser som faller utenfor FHI sine testkriterier. Dette må organiseres og finansieres av arbeidsgiver (for eks. gjennom privat bedriftshelsetjeneste eller din fastlege)

Prøvesvaret ditt finner du på Helsenorge. Vanlig svartid er 9-36 timer. Du blir kontaktet av smittevernet dersom testen din er positiv.

Foreldre kan logge inn på seg selv for å finne svar på barn som er under 16 år. Er du 16 år eller eldre, må du ha egen BankID for  finne svaret ditt.

Hvis du ikke har Bank-ID eller tilgang på HelseNorge, ring Test-telefonen på 52812360 (åpen 08:15-10 på hverdager og 8:00-9:00 på helg). Her kan du få svar på testen din dersom du ikke har tilgang til HelseNorge.

Har du brukerkonto på Helsenorge, vil du få sms-varsel når svaret er klart.

Positiv hurtigtest hjemme?

Ring 52857138 for å varsle (åpen man-lør 0815-1500). Isoler deg. Bestill selv en PCR-test hos kommunen snarest for å bekrefte ditt positive testsvar.

Dersom du trenger test ifm. reise, eller test til koronasertifikat, kan du utført gratis hurtigtest med registrering til koronasertifikat hos Salubritas.

Har du fått påvist korona? Eller er du nærkontakt til en smittet person? Les mer om hvordan du skal forholde deg på FHI eller på Helsenorge.

Helsenorges temaside

Folkehelseinstituttets temaside