Slik sorterer du

Karmøybuen har tatt den nye sorteringsordningen på strak arm, og resultatene er veldig gode! Vi har sendt en brosjyre med litt tips til alle postkassene. Du kan også lese brosjyren ved å trykke på bildet nedenfor. Brosjyren er også tilgjengelig i servicetorget på rådhuset.

Spørsmål og svar om ny kildesortering

Lurer du på andre spørsmål? Sjekk her for ofte stilte spørsmål og svar om den nye ordningen

“Sortering er så lett at selv voksne kan klare det!”

Sjekk den artige sorteringsfilmen hvor barna lager mat og sorterer avfallet! Husk lyd.

Hvordan skal du sortere og hva skjer med avfallet?

Trykk på hver avfallstype under for å lese mer!

Matavfall Papp, papir og kartong Restavfall
Plastemballasje Emballasje av glass og metall Farlig avfall
Småelektrisk Avfall til miljøparken Tekstiler

Du kan også lese mer i sorteringsghåndboka som ble levert ut sammen med dunkene:

Enkel sortering med nye sorteringsmerker

Norge har nå fått en nasjonal merkeordning for sortering, og vi i Karmøy har tatt den i bruk. De fleste produkter har nå sorteringssymboler på baksiden. Sjekk derfor på baksiden av emballasjen av produktet, så finner du kjapt ut hvordan du skal sortere. Noen produkter består av flere materialtyper. Står det to eller tre symboler, vel da deler du opp produktet og sorterer papir for seg, metallemballasje for seg, og plastemballasjen for seg. Sammen med informasjonsmateriellet og dunkene fikk dere også utlevert små klistremerker. Disse kan brukes til å merke sorteringssystemet inne i boligen. Da blir det samme symbol på produktet, på avfallsbøttene, og på dunkene ute. Verre enn det er det ikke :-)

Et godt system gir enklere sortering

Bruker du sorteringsmerkene, klarer alle som er innom å sortere hos deg. Er det trangt om plassen under kjøkkenbenken? Et tips er å ha papiravfall i en større beholder et annet sted. De fleste av oss har mye plastemballasje. Du bør kanskje ha den største bøtta til plastemballasje, for det tar størst volum hos de fleste. Du trenger ikke plastpose i denne, men kan tømme den direkte i plastsekken når den er full. I sekken bør avfallet ligge løst. Lykke til med å finne beste løsning hjemme hos deg!

Få kontroll på nye hentedager med ny app!

Mobilappen “Min Renovasjon har kommet i ny og forbedret utgave. Med denne får du bedre varsling om tømming, sorteringsinformasjon, priser og mulighet for å gi melding til renovasjonen. Last den ned gratis på Appstore/Google Play og registrer adressen(e) din(e). Les mer her

Tips til innbygging av dunker

Mange ønsker å bygge inn beholderne sine. Det beskytter dem mot vær og vind, og gjør at det ser ryddig og fint ut. Vi anbefaler da at man bygger inn 3 sider, og sørger for at bakken er flat slik at det er lett å trille dunkene. For et standard husholdningsabonnement med 3 dunker på 140 liter og en papirdunk på 240 liter, bør stativet være 230 cm bredt, minimum 220 cm. Sett også av areal til plastsekk. Avfallsbransjen er i endring. Husk at det i årene fremover kan komme myndighetskrav om innsamling av flere avfallstyper som kan kreve mer areal.

Tips til svaksynte

Det er viktig at også innbyggere med synshemminger vet hvilken dunk de skal legge avfallet i. Vi minner derfor om at alle dunkene er unike, så det er mulig å kjenne seg til hvilken dunk det er.

– Dunk for emballasje av glass og metall er den eneste med et ekstra lokk på toppen av lokket.
– Restavfallsdunken er den eneste med en strikk på lokket som brukes for å sikre lokket.
– Papirdunken er større enn de andre.
– Matavfallsdunken er den eneste uten slike unike kjennetegn.

Dersom du er pårørende til en svaksynt, setter vi pris på om du videreformidler dette.