Bli med på en digital tidsreise!

Sist oppdatert 11. september 2020 13:04

I tidsreisen fra Syreneset fort får vi oppleve møte mellom lokalbefolkningen og okkupasjonsmakten

VIl du oppleve nærområdet ditt på nytt? Det gjør du med appen Tilbakeblikk. Opplev Karmøys rike kulturarv på en helt ny måte.

Gjennom små filmscener får du innblikk i epoker, historiske begivenheter og myters opprinnelse.

Tilbakeblikk ble lansert i 2018 som en byvandring i Gamle Skudeneshavn. Appen har vært populær og utvides med tidsreiser på hele Karmøy! Nå er ytterligere fem nye filmer lagt til som Tidsreiser: På Åkrasanden ser du en scene der “Rabinowitz” minnes livet. På Visnes får du en beretning om Visnesslusken og du kan bli med på champagnemottakelse i lysthuset. På Syreneset fort minnes en bestemor sitt møte med okkupasjonsmakten. På Avaldsnes er den nyoppdagede middelalderruinen visualisert som kongsgård.

Tilbakeblikk er laget av Karmøy kommune i samarbeid med Absurd film og Scenekraft. Profesjonelle skuespillere og statister er engasjert. Prosjektet har fått støtte av Rogaland fylkeskommune. Med oppstart av prosjektet «reiselivsutvikling i Karmøy» i 2015 ønsket reiselivsrådgiver å blåse liv i den spennende kulturarven med bruk av dramaturgiske virkemidler og «Living history». Kommunen søkte og fikk midler av fylket til manus og kostymer for å aktivere kulturminner. Resultatet av dette er historiske vandringer med teatervri, der en møter ulike roller som belyser ulike tidsepoker og temaer (på Avaldsnes) og byutvikling og samfunnsforhold (i Skudeneshavn). Disse guidede turene har vært populære og trekker publikummere fra fjern og nær.

Med denne appen tar kommunen formidlingen et hakk videre.  Målet er å levendegjøre historien ute i kulturlandskapet, og å tilby en helårig opplevelse, uavhengig av åpningstider og personell. Med appen vil en både formidle det synlige og levendegjøre det usynlige. Den digitale formidlingsplattformen bygger oppunder Karmøy kommunes ambisjon om å bli heldigital.

Det vil stadig komme nye utvidelser av appen, og i 2021 vil det også være mulig å delta i Tilbakeblikk-quiz!

App-punktene er gps-basert slik at scenene utspiller seg foran deg ute i kulturlandskapet. På grunn av koronasituasjonen har du også tilgang hjemmefra. Men den beste opplevelsen får du absolutt ute i de rette omgivelsene!  Og det koster ingen ting å skaffe seg appen!

God oppdagelsesferd!