Språkpraksis ble veien til fast jobb som sykepleier

Mussie Kidane Mihreteab (36) flyktet fra Eritrea til Karmøy i 2013. Lenge var språket en utfordring. Arbeidsmiljøet ved Åkra sykehjem ble hans viktigste læringsarena for å lære seg norsk. I dag er han utdannet sykepleier.

Mussie i samtale med Pasient - Klikk for stort bildeMussie i samtale med pasient. Torgeir Henden

Mussie måtte benytte seg av smuglere for å flykte fra hjemlandet. Reisen tok 12 måneder og gikk gjennom Sudan og Libya, før han til slutt kom til Italia. Her kom han i samtale med noen som anbefalte at han skulle prøve å komme seg til Norge. Et land hvor menneskerettighetene ble respektert, gode muligheter for jobb og at flere eritreere hadde fått opphold. 

Kidane Mihreteab opplevde det utfordrende å komme til et nytt land uten å kunne språket.  Framtiden var usikker, så han måtte raskt lære seg norsk.

-Uten språk, blir alt vanskeligere - som å få venner og jobb.  Jeg følte meg som en baby som skulle lære å snakke, sier Mussie.

Etter en kort stund på Karmøy fikk han gjennom NAV tilbudet om språkpraksis ved Åkra sykehjem. Mussie tok utfordringen - dette skulle vise seg å hjelpe ham enormt.

- Det var veldig spesielt første gangen jeg hjalp til med å dusje en eldre pasient. Hun var like gammel som bestemor, og jeg hadde aldri sett en naken dame før, forklarer eritreeren.  

Under språkpraksisen gjorde Mussie et godt inntrykk på både kollegaer og pasienter.  

– Han viste tydelig at han var ivrig etter å lære og tilbrakte mye tid med pasientene. Han lærte språket ved å samtale med kolleger og pasienter, forteller avdelingsleder Anne Britt Bentsen ved Åkra sykehjem. 

En solskinnshistorie  

Veien har vært spesiell, men 36-åringen oppdaget tidlig i språkpraksisen om at hans framtid lå innen helse. På Åkra sykehjem er de stolte over å ha vært en del av Mussies utvikling. Hans suksess er et flott eksempel på vellykket integrering. Etter at han ble ferdig med sin utdanning, ble han fast ansatt som sykepleier.

– Han har også banet vei for fremtidige språkpraksiselever her hos oss, avslutter avdelingslederen.  

36-åringen opplevde en spesiell reise før han innså at hans fremtid lå innen helse.  - Klikk for stort bilde36-åringen opplevde en spesiell reise før han innså at hans fremtid lå innen helse. Torgeir Henden

 

 

 

Meld deg på nyhetsbrev

Nyheter og informasjon om kommunens tilbud 
og aktiviteter, rett i din innboks.