8. mai markeres, men ikke helt som vanlig

Sist oppdatert 6. mai 2020 11:25

Fra tidligere markering av 8. mai ved Arquebus-minnesmerket utenfor rådhuset i Kopervik. Odd Johan Hveding holder tale.

Som så mye annet, vil markeringen av 8. mai også få en litt annen form i år.

Det blir ikke noe fysisk møte med veteraner og andre interesserte.

Det en vil greie å få til, er at det legges ned kranser. Det skjer på tre steder (se kart nedenfor):

• Minnesmerket til Asbjørn Sunde
  • Kopervik kirke
  • Arquebus

Det hele starter ved minnestedet til Asbjørn Sunde der Odd Magne Hansen holder en kort tale klokka 10.30. Ved minnesmerket over falne i Kopervik og Stangaland ved Kopervik kirke holder ordfører Jarle Nilsen tale og det hele avsluttes med tale av varaordfører Alf Magne Grindhaug ved minneplata av Arquebus utenfor rådhuset.

Kommunen tar sikte på å filme de ulike markeringene, slik at alle innbyggere og andre kan ta del via kommunens nettside litt seinere på dagen.

Fra 2011 ble frigjøringsdagen 8. mai også en nasjonal veterandag. for å hede de som har deltatt i kamper for eget land og i fredsbevarende operasjoner i andre land. Veteraner i Norge er de som har gjort en innsats i 2. verdenskrig, Korea, tysklandsbrigaden og i internasjonale FN- og NATO-operasjoner helt fram til i dag.

De tre stedene det blir lagt ned krans som markering av 8. mai i Kopervik: 1) Ved Asbjørn Sundes minnesmerke i parkanlegget i Havnegata, 2) Ved Kopervik kirke (nordvestlig hjørne) og 3) Ved Arquebus-plaketten utenfor rådhuset.